Šta uraditi sa oštećenim novčanicama?

Dodajte komentar

Žurite na posao. U prolazu utrčavate u pekaru da kupite doručak. U žurbi ne vidite da je jedna od novčanica vašeg kusura pocijepana. Šta sada? Znate da vam je u prodavnici neće prihvatiti. Da li to znači da ste upravo izgubili 5 eura? Srećom – ne znači.

Ako imate oštećenu ili pohabanu novčanicu – da, čak i onu koja se iscijepala na pola i drži je samo par komadića selotejpa –  to ne mora da znači da ćete ostati bez nje. Novčanicu možete zamijeniti za ispravnu u Centralnoj banci Crne Gore bez ikakve naknade.

Protrebno je samo da obratite pažnju na sljedeće:

  • Novčanica mora biti autentična.
  • Oštećena novčanica ili njen dio mora biti veći od polovine ispravne novčanice.
  • Novčanica ne smije biti ofarbana specijalnom zaštitnom bojom, jer za takvu novčanicu postoje indicije da je ofarbana prilikom pljačke novca.

Ako vaša oštećena novčanica ispunjava ove uslove, možete je zamijeniti bez problema, potrebno je samo da sa sobom obavezno ponesete identifikacioni dokument.

Vaš novac je siguran, ali to ne znači da ne treba da budete oprezni.

Kako biste, ako ništa drugo, sebi uštedjeli  vrijeme, obratite pažnju na kvalitet novčanica kada ih preuzimate. Posebno obratite pažnju na to da li je novac autentičan i da nije ofarban.

U suprotnom, ako postoji indicija da su novčanice falsifikovane ili ofarbane specijalnom bojom, rukovaoci gotovinom u bankama (šalterski radnici) obavezni su da ih, bez odlaganja, privremeno zaplijene i povuku iz opticaja.

Vi budite na oprezu, a mi smo tu da vam pružimo sve dodatne informacije i odgovorimo na vaša pitanja. Nastavite da nas pratite.

Autor: Dragan Maraš; Izvor: blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *