Nisu vas izabrali na konkursu? Kako reagovati?

Dodajte komentar

Svi mi mrzimo da budemo odbijeni. Loše se osjećamo kada mislimo da nas neko ne voli previše i kada nas ne želi. Kada dobijemo mejl o informaciji da nismo odabrani na konkursu koji je bio aktuelan to može da bude veoma bolno po nas i da nas poljulja u daljim nastojanjima da tražimo posao.

Kada su nam dostavili tu informaciju crno na bijelo uglavnom je slučaj da nas to iskustvo udaljava od te kompanije, lica koja su povezana sa procesom intervjua i možda i te vrste posla. Ovo nam u suštini neće donijeti ništa dobro. I zato ne trebamo dozvoliti da nam se tako nešto desi.

Šta mejl odbijanja uopšte predstavlja?

Ukoliko ste prošli kroz nekoliko procesa skrininga i selekcije kao kandidat, očigledno je da ste dosta kvalifikovani za poziciju za koju ste aplicirali. To takodje znači da radite dosta dobrih stvari u vašem procesu selekcije kada uspijete da dogurate dalje u koracima selekcije.

Nastavite da radite te dobre stvari.

Odbijanje ne mora automatski da znači da ste bili loš kandidat. To znači da su stekli veće simpatije prema nekom drugom kandidatu. Nikada ne znate koliko je možda težak njihov odabir bio izmedju vas i ostalih kandidata. Morali su da donesu odluku i možda su takve nijanse odlučivale da su možda morali da bacaju i novčić kako bi nastavili sa procesom. Oni su morali da izaberu nekoga.

To znači da su imali dobro mišljenje o vama iako vjerovatno vi ne gajite ista osjećanja prema njima nakon mejla odbijanja.

Vrata budućih mogućnosti nisu zatvorena.

U suštini, oni vas sada toliko dobro poznaju da im možda budete zanimljivi i za druge otvorene radne pozicije. Sačuvaće vaš CV u budućem periodu zato što im je lakše da u moru kandidata izaberu nekoga sa kime su se već susreli nego da ponovo otpočinju glomazni proces selekcije.

Odgovor o rezultatu konkursa koji je negativan po vas u suštini pokazuje da je ta kompanija dobro organizovana. Na žalost, često je situacija takva da uglavnom ne dobijate nikakvu povratnu informaciju od potencijalnog poslodavca. Ali to više govori o njima samima.

Kako bi trebalo da se ponašate?

Ukoliko ste stekli pozitivno mišljenje o kompaniji, hr menadžeru ili poziciji, onda zadržite pozitivan elan i želju da se zaposlite kod njih. Samo zato što su vas odbili za tu konkretnu poziciju, to ne znači da možda nećete biti savršen kandidat za sljedeću poziciju. Vrata vam nisu zatvorena. Sada imate insajderski kontakt unutar te firme koji vam može koristiti u budućnosti.

Kada se prašina malo slegne, preko kontakata koje ste stekli ili preko društvene mreže LinkedIn komunicirajte sa kompanijom i obavijestite ih da bi željeli da vas razmotre i za buduće otvorene pozicije. Vaš stav i samopouzdanje će im mnogo reći o vama.

Nastavite da radite one stvari koje ste do sada radili ali i razmislite o mogućim greškama koje možda činite ukoliko primetite da nešto od toga što ste rekli nije primljeno na najbolji način.

Naravno, nije lako biti odbijen i to će vas držati neko vrijeme. Razmislite o tome i gledajte da što prije pređete preko toga i nastavite da se usavršavate i to će sigurno rezultovati dobijanjem posla.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *