Bitcoin na novom rekordnom nivou iznad 3.400 dolara

Dodajte komentar

Virtualna valuta bitcoin dostigla je u ponedjeljak novi rekordan nivo iznad 3.400 dolara nakon snažnih oscilacija u proteklih mjesec dana, izvijestili su britanski mediji.

Virtualna valuta je u ponedjeljak prema cjenovnom indeksu Coindesk Bitcoin poskočila na 3.451,86 dolara, prenosi BBC.

Proteklog vikenda premašila je nivo od 3.000 dolara, čime je tržišna vrijednost svih postojećih bitcoina prekoračila 56 milijardi dolara.

Tokom jula vrijednost bitcoina snažno je oscilirala pod uticajem nagađanja o sukobu među pristalicama. U žarištu je bila sporija obrada transakcija, prouzrokovana popularnošću finansijske tehnologije, te su se pojedini korisnici žalili da su u maju morali čekati potvrdu tri i više dana.

Naknade su takođe porasle, na čak pet dolara početkom juna.

U takvom okruženju vrijednost bitcoina je 16. jula potonula na 1.938,94 dolara i ojačala je potpora kompromisnom planu nazvanom Segwit2x.  Potom je prošle sedmice grupa insajdera nezadovoljnih tom inicijativom predložila formiranje paralelne valute bitcoin cash. Ulagačima su ponudili po jedan žeton za svaki Bitcoin, želeći time da privuku što više ‘rudara’ koji osiguravaju potrebnu procesorsku snagu za odobravanje transakcija.  Time su potencijalno ugrozili izvornu virtualnu valutu, u slučaju da se previše ‘rudara’ odluči za bitcoin cash.

Za sada se vađenje lanca blokova izvornog bitcoina još uvijek više isplati od vađenja lanaca bitcoin casha i podrška novoj jedinici ograničena je.  Nova valuta je najvišu vrijednost od 727,54 dolara, dostigla 2. avgusta da bi u međuvremenu kliznula osjetno ispod tog nivoa.

Vrijednost bitcoina poskočila je pak prošlog vikenda, prekoračivši 3.000 dolara, primjećuje BBC.
“Ovo je pokazalo da je bitcoin daleko otporniji no što su neki mislili”, komentirao je savjetnik Michael Parsons. “Čini se takođe da ima prostora za više vrsta bitcoina”, dodao je.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kripto-valuta, uključujući Ethereum i Litecoin, danas je blizu 118 milijardi dolara, pokazuju podaci na CoinMarketCapu,

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *