Airbnb gubi izvorni smisao: Sve više iznamljuju profesionalne kompanije

Dodajte komentar

Na platformi Airbnb sve više su u ponudi cijeli apartmani i kuće koje iznajmljuju profesionalne kompanije, navodi se u izvještaju „Süddeutsche Zeitunga”.

U deset najvećih njemačkih gradova bilo je oko 1.290 iznajmljivača koji rentaju više od jednog stana, izvijestio je list u petak, pozivajući se na analizu Airbnba. Neki nude čak deset ili više nekretnina istovremeno na Airbnb-u.

Zajedničke sobe koje se dijele za spavanje ne igraju na Airbnbu više gotovo nikakvu ulogu. One sada čine manje od dva posto svih poslova. Airbnb, međutim, opisuje vlasnike soba, apartmana ili kuća i dalje kao „domaćine”, i govori o „dijeljenju”. U izvještaju Sueddeutsche se navodi da profesionalni vlasnici nekretnina kamufliraju svoje oglase; nekretnine često izgledaju kao da su iznajmljene od privatnih osoba, iako iza njih ustvari stoje kompanije s milionima prodaje.

Veća Airbnb ponuda u odnosu na populaciju je, između ostalog, u Kelnu (1.154 u odnosu na 100.000 stanovnika), zatim u Minhenu (1.143) i Dizeldorfu (1.106). Airbnb je saopštio za novine da je u gradovima fokus na „Home Sharingu”, odnosno privremenom re-iznajmljivanju vlastitog doma. „To ne znači brisanje nekog životnog prostora”. Samo u „tipičnim područjima za odmor” Airbnb sarađuje sa komercijalnim domaćinima.

Online ponuda soba je nepopularna u mnogim turističkim središtima – stanovnici i opštinske administracije smatraju Airbnb odgovornim za povećanja rente, što mnogi nisu u stanju da priušte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *