Uskoro gradnja novih malih hidroelektrana

Dodajte komentar

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je nedavno dvije građevinske dozvole za gradnju malih hidroelektrana (mHE) u Andrijevici i Plužinama.

Šermetski potok

Projekat u Andrijevici realizuje kompanija Nord energy koja će izgraditi malu hidroelektranu na dijelu vodovoda Šeremetski potok.

Radovi na izgradnji objekta biće izvedeni u svemu prema glavnom projektu izgradnje male hidroelektrane, urađene od vodećeg projektanta Milana Jočića, a glavni projekat j e revidovan od bj elopolj skih kompanija Intesa group, Energija, Velmi-Yuvel, Tošković, te firmi iz Podgorice Decom Montenegro i Pop projekt” navodi se u građevinskoj dozvoli.Kako su objasnili u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, investitoru prestaje pravo građenja po izdatoj građevinskoj dozvoli, ukoliko ne započne građenje objekta u roku od dvije godine od dana izdavanja iste član 97 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Vrbnica

U Plužinama kompanija Vrbnica, gradiće istoimenu malu hidroelektranu, kao i priključak na elektrodistributivnu mrežu.

Idejni projekat za izgradnju predmetnog objekta urađen je od strane vodećeg projektanta Irene Raonić i privrednih društava: CAUCentar za arhikteturu i urbanizam i Energy Team”, ističe se u građevinskoj dozvoli.

Izvještaj o reviziji Idejnog projekta za izgradnju male hidroelektrane urađen je od strane sljedećih privrednih društava: Studio Synthesis & design, Institut za građevinarstvo, Simes, Deniko, Liming, Montinspekt, Simm inženjering i Verde project.

Investitor je u obavezi da izradi glavni projekat, shodno članu 94 stav 3 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata” obj ašnj eno j e u građevinskoj dozvoli.

DN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *