Uniprom KAP u minusu 900 hiljada eura

Dodajte komentar

Uniprom KAP, firma koja gazduje Kombinatom aluminijuma (KAP), završila je prošlu godinu sa gubitkom u poslovanju od skoro 900 hiljada eura, pokazuju finansijski izvještaji tog preduzeća. Vlasnik Uniprom KAP-a je Veselin Pejović koji organizuje proizvodnju u podgoričkoj fabrici od jula 2014. godine. On je tada potpisao kupoprodajni ugovor za imovinu KAP-a od 28 miliona, ali dosad nije isplatio kupoprodajnu cijenu, već mu je čak i ona smanjena za 2,4 miliona, a tužbenim zahtjevom je tražio da mu se cijena još smanji.

Prema finansijskom iskazu za prošlu godinu, u koji je “Dan” imao uvid, Pejović je u 2016. godini prijavio neto gubitak od 896.554 eura.

Poslovni prihodi Uniprom KAP-a su iznosili 60,6 hiljada, a rashodi 958,6 hiljada eura. Od toga se na troškove zarada odnosi samo 1,23 hiljade eura, troškove amortizacije 720,8 hiljada, a na ostale troškove 236,5 hiljada. Jasno je da prihodi KAP-a nijesu iznosili samo 60,6 hiljada, već iznose desetine miliona eura, pa je nejasno kako je firma koja gazduje aluminijumskom fabrikom prikazapa ovako minorne prihode, kao i rashode za plate.

Iskaz o bilansu stanja tog preduzeća pokazuje da je stalna imovina vrijedna 24,9 miliona eura. Obrtna sredstva su iznosila 70,7 hiljada.

Ukupna aktiva je iznosila 24,9 miliona, kapital 24,7 miliona, a osnovni kapital 25,6 miliona.
Kratkoročne obaveze preduzeća iznosile su 249,98 hiljada, od čega se na obaveze po osnovu PDV i ostalih javnih prihoda odnosi 11,5 hiljada eura.

Početkom godine iz tog preduzeća su saopštili da pozitivno posluju, jer je cijena aluminijuma na berzi porasla.

Cijena aluminijuma na berzi je išla na ruku Pejoviću kada je preuzeo upravljanje KAP-a i mnogi opozicioni poslanici, kao i bivši vlasnici su tvrdili da nikšićki biznismen iz dobiti KAP-a isplaćuje kupoprodajnu cijenu za imovinu te fabrike. Pejović, međutim, nikada nije objavio rezultate poslovanja, a iskazi u koje je “Dan imao uvid za 2015. i 2014. godinu, imaju još manje podataka nego izvještaj za 2016. godinu.

Ono čime se jesu svih ovih godina hvalili su investicije. Tako su početkom godine, kada ih je posjetila ministarka ekonomije Dragica Sekulić, kazali da su dosad u fabriku investirali deset miliona
eura. Ti milioni investicija, nijesu prikazani u izvještaju za prošlu godinu, kao ni u prethodnim izvještajima firme Uniprom KAP. Barem ne u izvještajima dostavljenim Poreskoj upravi u koje je “Dan” imao uvid.

KAP je u stečaju od jula 2013. godine. Tada je bez posla ostalo preko 500 radnika, koji su ili otišli u penziju ili uzeli otpremnine.

Imovina KAP-a prije prodaje je bila procijenjena na oko 50 miliona eura.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *