Hrvatske vancarinske barijere podigle buru u regionu

Dodajte komentar

Samit predstavnika Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom najnovije odluke Hrvatske o vancarinskim barijerama za uvoz poljoprivrednih proizvoda, biće održan u ponedjeljak, 7. avgusta, u Sarajevu, nezvanično saznaje N1. Danas su, tim povodom, uputili zajednički dopis Evropskoj komisiji.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja i odredila takse koje su 22 puta više od dosadašnjih. Ove mjere će se odraziti na zemlje iz regiona koje nisu članice Evropske unije, prije svega Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće koje se gaji na ovim područjima i izvozi iz Srbije.

Srbija je već najavila da će od Evropske komisije tražiti da se preispita ova odluka hrvatskih vlasti, a potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić potvrdio je za N1 da su zemlje regiona poslale zajednički dopis Evropskoj komisiji zbog odluke Hrvatske.

Ove mjere nisu u duhu i formi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Slijedom tih njihovih mjera, BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo uputili dopis i apel Evropskoj komisiji, na ruke generalnog direktora za pitanje trgovine, u kojem smo tražili da se zaustavi nekorektno ponašanje onih koji donose ovakva pravila. Jutros smo taj zajednički dopis uputili. Smatramo da će se nešto postići, kazao je Bojić.

U pismu upućenom EK, navdeno je da ova jednostrana netarifna barijera direktno utiče na dugoročne trgovinske sporazume za izvoz voća i povrća u Hrvatsku, koje imaju dobavljači iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Shodno tome, proizvođači i trgovci iz ovih zemalja van EU, koji su u procesu pristupanja EU, stavljeni su u neravnopravan položaj tako što se značajno povećava konačna cijena predmetnih proizvoda.

Upozoravaju i da ta “izuzetno štetna mjera” nije u duhu formulacije i smisla SSP-a – Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i predmetnih zemalja.

– Željeli bismo da vas upozorimo da uzmete u obzir da donošenje ovog pravilnika ozbiljno ometa trenutni režim slobodne trgovine između naših zemalja i EU i stvara značajnu ekonomsku štetu. Nadamo se da ćete preduzeti sve moguće korake u vašoj nadležnosti kako biste pomogli u riješavanju ovog pitanja, u duhu principa slobodne tržišne ekonomije i spremnosti EU da doprinese ekonomskim reformama u referentnim zemljama i dubljoj ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana u cjelini”.

U zajedničkom dopisu ističe se i da uvođenje ovakvih barijera u trgovini usporava poslovnu saradnju između regiona i EU, a posebno sa Hrvatskom. Istovremeno, kako je navedeno, takve jednostrane mjere rezultiraju prekidanju trgovinskih lanaca vrijednosti koji nam svima koriste, tako što nas čine konkurentnijim na domaćem, ali i evropskom jedinstvenom tržištu, te predstavljaju kamen temeljac ekonomskog razvoja regiona na njegovom putu ka EU.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *