A2A zbog put opcije u minusu 95 miliona

Dodajte komentar

Profit italijanske kompanije A2A smanjen je za 95 miliona eura nakon aktiviranja put opcije i za šest mjeseci je iznosio 157 miliona eura, saopštili su iz te kompanije.

A2A je 1. jula aktivirala put opciju za izlazak iz Elektroprivrede, odnosno prodaju 41,7 odsto akcija u crnogorskoj energetskoj kompaniji po cijeni od 250 miliona eura, koje bi se isplatile u sedam godišnjih rata.

Zbog aktiviranja put opcije, ulog u EPCG je prekvalifikovan od trajnih investicija do investicija za prodaju sa promjenama u vrijednosnnm kriterijumima. A2A je vrednovala imovinu i obaveze EPCG u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS) 36 umanjenje vrijednosti imovine i njene fer vrijednosti kao osiguranje od kompenzacije od put opcije naveli su iz A2A nakon sjednice odbora direktora na čijem čelu je Đovani Valoti.

Odbor je usvojio polugodišnji izvještaj o poslovanju. Iz kompanije su objasnili da je vrednovanje, odnosno procjena, nakon aktiviranja put opcije dovela do otpisa 95 miliona eura, za koliko je umanjen profit A2A, čiji su vlasnici opštine Breša i Milano.

Od 95 miliona eura, 60 miliona se odnosi na umanjenje vrijednosti imovine zbog put opcije, a 35 miliona na efekte diskontovanja plaćanja u sedam godišnjih rata za akcije u EPCG, pojasnili su iz A2A.
Neto dobit kompanije je prije aktiviranja put opcije iznosila 252 miliona eura i bila je za 40 miliona veća nego u istom periodu lani, ali je nakon njenog aktiviranja i otpisa 95 miliona, pala na 157 miliona, što je 38 odsto manje nego u istom periodu lani. Tada je neto dobit italijanske kompanije iznosila 254 miliona.
A2A je 2009. godine kupila 43,7 odsto akcija EPCG za 430 miliona eura. Italijani su skoro osam godina kao manjinski akcionari upravljali Elektroprivredom, ali su 1. jula odlučili da izađu iz EPCG. Za osam godina nijesu uspjeli da povrate uloženi novac, a glavno mimoilaženje sa Vladom, koja ima 57 odsto akcija EPCG, bilo je oko gradnje drugog bloka. Italijani nijesu bili za gradnju Termoelektrane na ugalj, jer su takvi izvori energije u Evropi sve manje poželjni, dok je Crna Gora insistirala na tom projektu. Iako je ugovor o izgradnji i projektovanju drugog bloka potpisan krajem septembra prošle godine, još se nije ni našao kredit za objekat u Pljevljima.

Osim drugog bloka, Italijani su bili i dosta na gubitku zbog Kombinata aluminijuma, koji su snabdijevali strujom, iako nije plaćao struju. KAP im je u jednom momentu dugovao oko 50 miliona eura za utrošenu električnu energiju.

Prva rata po osnovu put opcije treba da se isplati 1. maja naredne godine. Vlada bi do tog datuma, ako ne i ranije, morala da se izjasni hoće li da otkupi akcije Italijana ili će da traži novog partnera, što je premijer Duško Marković nedavno i najavio.

Nakon aktiviranja put opcije svi Italijani koji su bili na rukovodećim pozicijama napustili su kompaniju. Novi izvršni direktor EPCG je Igor Noveljić.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *