Koliko će američke sankcije prema Rusiji uticati na EU?

Dodajte komentar

Američki Senat potvrdio je nove sankcije Rusiji koje predviđaju i kazne za firme koje sarađuju sa ruskim energetskim sektorom, a koje bi mogle da imaju dalekosežne posljedice po energetsko snabdijevanje zemalja Evropske unije.

Zakon izglasan u američkom Kongresu vezuje ruke američkom predsjedniku Donaldu Trampu, koji sankcije može ukinuti samo uz odobrenje Kongresa, ali i zateže odnose sa evropskim partnerima, prije svega Njemačkom, konstatuje Dojče vele i postavlja pitanje da li SAD pokušavaju da Evropi prodaju svoj gas umjesto ruskog i kako će Njemačka reagovati?

“Kongresmeni i senatori iz obije američke partije složili su se da u sankcije uvrste i moguću finansijsku globu za sve firme koje bi sarađivale sa ruskim energetskim sektorom. Tako je pod znak pitanja doveden i prekobaltički gasovod Sjeverni tok 2, novi cjevovod koji bi ruski gas dovodio direktno u Njemačku i dalje u druge članice EU”, navodi Dojče vele.

Stručnjak za energetsku sigurnost briselskog Centra za istraživanje evropske politike Kristijan Egenhofer ipak vjeruje da će evropske firme naći način da zaobiđu američke sankcije i da je jedan od načina da promjene vlasničku strukturu preduzeća koja učestvuju u izgradnji kako ova ne bi potpadala pod sankcije.

“Iskustvo mi govori da jeftini gas nađe put do tržišta ako takvog gasa ima, kao što ga ima u Rusiji. Ne vjerujem da će se EU posle američkih sankcija okrenuti skupom američkom gasu”, smatra Egenhofer.

Ovaj stručnjak tvrdi da samo ruski gas garantuje energetsku sigurnost Evrope.

Iako iz Berlina dolaze kritike na račun Vašingtona, bilo je i drugačijih glasova. Primjera radi, političar demohrišćana Roderih Kizeveter rekao je za Dojčlandfunk da ne treba narušavati partnerstvo sa Amerikom i da sankcije opominju Evropu da treba da diverzifikuje izvore gasa, što je protumačeno kao poziv na kupovinu američkog tečnog gasa.

Dojče vele navodi da je većina političara drugačije raspoložena. Tako je ministarka ekonomije Brigite Cipris (SPD) oštro kritikovala zakon izglasan u Kongresu rekavši čak da prijeti opasnost “trgovinskog rata” Evrope i Amerike. Marko Đuli iz Evropskog političkog centra je rekao da bivši američki predsjednik Barak Obama nije dirao u pitanje gasa, jer je shvatao koliko je to važno pitanje za neke evropske saveznike.

Nuspojave ovog prekoatlantskog prepucavanja mogla bi da osjeti Ukrajina. Ta zemlja se takođe protivi Sjevernom toku 2 koji bi je učinio nebitnim za tranzit ruskog gasa što bi Kijev ostavilo bez masnih budžetskih prihoda, ali i političkog oružja u odnosima sa Moskvom, navodi DV.

Ipak, problem za Ukrajince je što prijeti da se raspadne zajednički evropsko-američki paket sankcija protiv Rusije.

“Amerikanci su nove sankcije donijeli jednostrano. Dakle, nema više zajedničkog fronta što se tiče situacije u Ukrajini”, smatra Egenhofer i dodaje da će Moskvi sada biti lakše da rascijepi američko-evropsko partnerstvo, makar oko ekonomskih pitanja.

Izvor: Bloomberg/Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *