Prihodi Plantaža 8.106. 486 eura

Dodajte komentar

Prema izvještajima o poslovanju, za prvih šest  mjeseci 2017.godine, Kompanija “13.jul Plantaže” je ostvarila ukupne prihode u iznosu od 8.106.486€, koji su veći za 6% u odnosu na predhodnu godinu. Prihodi od prodaja su porasli 7% i iznose 7.904.908€, gdje se posebno ističu prihodi sa domaćeg tržišta koji su ostvarili rast od 13%. Karakterističan je rast prihoda od prodaja breskve, koji je ukupno povećan za 88%, a od toga 150% je napravljen rast na domaćem tržištu, dok je 27% prodaja porasla na ino tržištima. Trend rast ukupne prodaja je, prema svim pokazateljima, kontinuiran i nastavak  je trenda iz 2015-2016.

Takođe, posmatrajući 2017. u odnosu na 2016.godinu, ostvaren je rast troškova od 9%, pa oni iznose 12.700.125€, koji su u odnosu na planirane manji za 1%. Razlog rasta ukupnih troškova je u rastu troškova sirovina, materijala i energije, a kao posledica povećanja proizvodnje flaširanih proizvoda, od čak 62%, u odnosu na isti period prošle godine, a razlog svega navedenog je ubrzano flaširanje zbog investicije zamjene postojeće i time nabavke nove linije za flaširanje, čija ukupna investicija iznosi 2,5miliona. Ukupna vrijednost investicija u 2017 godini iznosiće preko 10mil.

“Na osnovu ovih bilansnih podataka, računovodstveno iskazan gubitak, ostvaren u prvoj polovini 2017.godine iznosi 3.994.358€. Gubitak u prvoj polovini godine, je karakterističan u poslovanju ovakvog privrednog sistema, jer su rashodi u ovom period veći od ostvarenih prihoda, iz razloga što je ovo period intezivnih ulaganja u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji, a rast prihoda u odnosu na ostvarene troškove prepoznatljiv je za drugi dio godine, ostvaren prodajom breskve, stonog grožđa, kao pojačanih prihoda od prodaje flaširanih proizvoda. Tako već krajem trećeg kvartala,  kada se proizvodni ciklusi u vinogradarsko- voćarskoj proizvodnji završe, bilansi stabilizuju i ulazi u zonu ostvarivanja pozitivnih finansijskih rezultata, dobiti odnosno profita. Već sada, na osnovu trendova prodaje, možemo reći da će i ovo biti još jedna, uspješna poslovna godina Plantaža, sa pozitivnim poslovnim rezultatom”, naveli su iz kompanije u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *