Njemačka autoindustrija na nogama zbog zabrane dizelaša u Štutgartu

Dodajte komentar

Nakon presude u Stuttgartu za zagađenje, automobilska industrija i sindikati u Njemačkoj traže modele za izbjegavanje zabrana vožnji automobilima sa dizel motorima.

„Postoje inteligentnija rješenja za poboljšanje kvaliteta vazduha od zabrane vožnje”, rekao je predsjednik udruženja automobilske industrije (VDA) Matija Wissmann u subotu. Sindikat IG Metall pozvao je na izbjegavanje zabrane vožnje kao „prioritet” Diesel summita u srijedu.

Upravni sud u Stuttgartu donio je u petak odluku po kojoj se od početka sljedeće godine vozilima s dizelskim motorima zabranjuje ulazak u Stuttgart zbog povišenih vrijednosti štetnih gasova.
Sud je ustvrdio da je zabrana jedino moguće efikasno rješenje za problem povećane koncentracije ugljen dioksida koja je već godinama prisutna u ovom gradu.

Vođa sindiakta IG Metall Roman Zitzelsberger kazao je za „Tagesspiegel am Sonntag” da je izbjegavanje zabrane vožnje primarni cilj. Naknadno opremanje mora biti tako uspješno da Euro 5 vozila češće voze siromašnim gradskim četvrtima. „Ovo je centralna tačka, koja mora biti dogovorena na Diesel summitu”, rekao je Zitzelsberger. Milion ljudi zavisi od svojih automobila, rekao je on.

Kako je Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung izvijestio pozivajući se na pregovaračke krugove, autoindustrija i Vlada žele na Diesel summitu u srijedu ponuditi fond mobilnosti za čistija gradska središta. U tom smislu industrija i Vlada nastupaju zajedno, a govorka se o milionskom iznosu sa tri cifre, kako je izvijestio „FAS” . Tim novcem bi se finansirali sistemi upravljanja saobraćajem i ekološke nadogradnje za autobuse.

S druge strane, njemačka vlada pritiska proizvođače da naknadno opreme starija vozila softverima. Federalni ministar okoliša Barbara Hendricks (SPD), rekla je za ZDF da je ažuriranje softvera samo prvi korak.

Potrebna su uglavnom tehnička poboljšanja za smanjenje izduvnih gasova na trošak proizvođača. Na Diesel summitu ona očekuje konkretne korake u tom pogledu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *