Eurozona nastavlja sa rastom i u 2Q, najjači trend od 2008.

Dodajte komentar

Podaci u nedjeljama pred nama trebalo bi da potvrde ekspanziju ekonomije eurozone, nakon što je MMF povećao prognozu rasta njenog BDP-a, a Grčka se ponovo vratila na finansijska tržišta.

Jedina smetnja planiranom oporavku ovog ekonomskog bloka i dalje predstavlja inflacija koja bi mogla da osujeti planove ECB-a da otpočne sa ublažavanjem monetarne politike. Rast bloka zemalja koje koriste euro nadmašio je u prvom tromjesečju Veliku Britaniju i SAD, a ovaj trend bi mogao biti nastavljen i u drugom kvartalu.

Američki BDP porastao je u drugom tromjesečju 2,6%, te ostaje da se vidi da li ga može nadmašiti eurozona, dok dilema u odnosu na britansku privredu gotovo da ne postoji. Za eurozonu se predviđa rast na kvartalnom nivou u periodu april-jun od 0,6%, što bi na godišnjem nivou bila stopa od 2,4%. Ovo je treći kvartal zaredom kako ekonomija eurozone bulježi kvartalni rast veći od pola procenta, što se dešava prvi put od 2007-2008. godine. Veliki doprinos rastu ekonomije eurozone donijelo je smanjenje političkih rizika nakon izbora u Holandiji i Francuskoj, ali i labava monetarna politika ECB-a. Sada je pitanje kada će otpočeti ublažavanje monetarnih stimulansa, a danas objavljeni podaci o inflaciji bi mogli dati odgovor na to pitanje. Očekuje se objava julske inflacije u eurozoni od stabilnih 1,3%, ali daleko od cilja ECB-a koji je postavljen na 2%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *