Dužnicima u švajcarcima Croatia Osiguranje otpisuje 30 posto glavnice i kamate

Dodajte komentar

Iako se čini da bi priča o kreditima u švajcarskim francima trebala da bude dio prošlosti, svako malo iskoči novi kostur iz ormara. Najnoviji se tiče gotovo 1500 dužnika čije su kredite banke otkazale zbog neplaćanja, a osigurani je dug pokrilo Croatia osiguranje i tako postalo povjerilac.

Kako piše Večernji list, ti krediti nisu konvertovani u eurske, no ovih dana osiguravač je dogovorio nagodbu s Udrugom Franak koja je inicirala zajedničko traženje rješenja za dug koji se procjenjuje na 100-tinjak miliona kuna. Nije baš sitnica čak ni za CO. Franak i CO pripremili su dva modela otplate, a oba predviđaju otpis 30 posto glavnice i svih troškova postupka. Kod jednokratne otplate preostale glavnice otpisuju se u potpunosti i zatezne kamate, dok je kod otplate na rate na najviše četiri godine osiguravač spreman da otpiše 30 posto zateznih kamata.

– Dopisi s predlozima nagodbi poslati su na oko 1500 dužnika tokom juna i jula, a mogu se javiti do 30. sptembra – pojašnjavaju u CO-u u kojem smatraju da se na ovaj način dokazuju kao odgovorna kompanija koja razumije okolnosti i težinu situacije dužnika.

Pregovori Franka i CO-a trajali su nekoliko mjeseci tokom kojih je prioritet bilo dogovoriti modus otplate za one od 1440 dužnika koji ne mogu dug pokriti odjednom te je osiguravač prihvatio predlog frankovca Denisa Smaje o obročnoj otplati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *