Dow na novom rekordu, nafta nastavlja rast

Dodajte komentar

Američke akcije zadržale su pozitivan trend nakon što je Fed donio odluku da kamatne stope ostanu nepromijenjene, kao što je bilo i očekivano.

Dow Jones je osvojio novi rekord na 21.705 poena, a ubedljivo najveći rast u korpi ovog pokazatelja zabilježile su akcije Boeing-a u visini od skoro 10%. S&P 500 je zatvorio trgovanje na 2.477,8 poena, dok je sektor telekomunikacija zabilježio snažan oporavak od 3%, prije svega zahvaljujući AT&T-u. Indeks tehnoloških akcija Nasdaq ostvario je blagi rast na 6.422,8 poena.

Evropske berze su takođe okončale trgovački dan u pozitivnoj teritoriji. Francuski CAC je ostvario skok od 0,6% na 5.190 poena, dok su njemački DAX i britanski FTSE ojačali 0,3% i 0,2%, respektivno. Automobilski sektor u Njemačkoj je prethodnih dana pretrpio oštru negativnu korekciju cijene zbog vijesti o evropskoj istrazi o navodnom kartelskom udruživanju najvećih proizvođača. Daimler je uprkos objavi da je ostvario rast neto profita od 2% na 2,51 milijardu EUR oslabio na jučerašnjem trgovanju, dok je Peugeot objavio rast profita od 4% u prvoj polovini godine nakon čega su akcije skočile 3%.

Nafta je nastavila da jača te je američki WTI dostigao 48,7 USD po barelu, dok se Brentom trgovalo na nivou od 50,9 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *