S&P na novom rekordu, nafta skočila preko 4%

Dodajte komentar

Sva tri berzanska pokazatelja na američkom tržištu zabilježila su rast na jučerašnjem trgovanju nakon što je Fed otpočeo redovno dvodnevno zasijedanje.

Indeks S&P 500 ostvario je rekordnu vrijednost na zatvaranju, dostigavši nivo od 2.477 poena, predvođen dobicima u sektoru finansija i energetike. Caterpillar i McDonald’s, nakon objave rezultata koji su nadmašili procjene analitičara, zabiljježili su rast akcija od 5,9% i 4,8%, respektivno, što je doprinijelo da Dow Jones ojača pola procenta na 21.613 poena. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, nastavio je sa rastućim trendom, okončavši trgovanje na nivou od 6.412 poena.

Evropski berzanski indeksi takođe su zabilježili pozitivne promjene na jučerašnjem trgovanju. Britanski FTSE je ojačao 0,8% na 7.434,8 poena, dok su francuski CAC i njemački DAX porasli 0,7% i 0,5%, respektivno. Od ekonomskih podataka objavljen je neočekivani rast pokazatelja poslovnog povjerenja u Nemačkoj u julu, što zapravo predstavlja osvajanje novog rekorda treći mjesec uzastopno. Ekonomski institut Ifo objavio je da se indeks poslovne klime povećao na 116 poena sa 115,2 zabilježenih u junu.

Tržište nafte zabilježilo je snažan rast nakon što je Saudijska Arabija obećala da će smanjiti izvoz od sljedećeg mjeseca, a OPEC je pozvao svoje članice da poštuju dogovor o smanjenju proizvodnje. WTI je skočio 4,6% na 48,5 USD po barelu, dok je Brent ojačao 4,4% na 50,7 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *