Drugi blok TE pod znakom pitanja

Dodajte komentar

U Elektroprivredi (EPCG), prvi put od početka priče o drugom bloku Termoelektrane, razmatraju scenario po kojem se ta investicija ne bi realizovala, već bi se sredstva uložila u postojeći blok, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

“U zahtijevu za izdavanje integrisane dozvole za prvi blok TE Pljevlja, koji je upućen Agenciji za zaštitu životne sredine, EPCG projektuje da bi postojeći blok radio najmanje do 2030. godine za šta bi bila potrebna dodatna ulaganja od 86 miliona EUR”, kazala je koordinator u Istraživačkom centru MANS-a Ines Mrdović.

Nakon gašenja postojećeg bloka, kako je navela, EPCG je procijenila da će za zatvaranje svih postrojenja biti potrebno još 17 miliona eura.

“Međutim, nije navedeno kada bi se to tačno moglo desiti, jer se deinstalacija dovodi u vezu sa time da li će se uopste graditi drugi blok, nad čime i dalje ostaje znak pitanja”, navela je Mrdović. Ona je rekla da prvi scenario podrazumijeva investicije u postojeća postrojenja i nastavak rada i rekultivaciju deponije Maljevac, izgradnju nove deponije i izgradnju postrojenja za prečišćavanje vazduha i vode.

“Drugi scenario je onaj u kojem bi bio sagrađen drugi blok i on podrazumijeva da bi se zatvaranju objekata Termoelektrane pristupilo tek od 2060. godine, jer EPCG do tada projektuje njegov rad”, objasnila je Mrdović.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *