Vlada ne odustaje od drugog bloka

Dodajte komentar

Izlaskom A2A iz Elektroprivrede nije dovedena u pitanje izgradnja drugog bloka termoelektrane, ocijenio je predsjednik Vlade Duško Marković najučerašnjem premijerskom satu.

“Konkretne aktivnosti vezane za ugovor sa kompanijom Škoda Praha su u toku i traže se rješenja za određeni broj otvorenih pitanja. Izgradnju drugog bloka nije dovodio u pitanje ni prethodni menadžment EPCG, jer se ne mogu zanemariti razvojni potencijali termoenergetskih resursa, a nakon pokretanja put opcije A2A nema ni pravo, a ni mogućnost da blokira taj važan projekat”, rekao je Marković odgovarajući na pitanje Vujice Lazovića (SD).

Dodao je da je preuranjeno iznositi konačno opredjeljenje Vlade povodom 41,7 odsto akcija A2A u Elektroprivredi, tim prije što je rok za uplatu prve rate od 35,7 miliona eura 1. maj 2018.

Kupovina akcija A2A za 250 miliona eura podrazumijeva otplatu u sedam jednakih rata od 35,7 miliona eura godišnje. Taj iznos nije mali, ali smo uvjereni da odgovara prinosnom potencijalu EPCG, odnosno da ovo ulaganje u akcijski kapital vrijedi najmanje toliko. Dakle, EPCG ima uvjerljiv potencijal da direktno i snažno doprinosi svojoj poslovnoj perspektivi objasnio je premijer i istakao da je razrješenjem članova menadžmenta EpCg koje je delegirala A2A i imenovanjem izvršnog direktora na predlog države počeo proces vraćanja upravljačkih prava državi kao većinskom akcionaru.

“Vlada očekuje da će novi menadžment biti kompletiran u najkraćem roku, kako bi se bez odlaganja stvorile neophodne pretpostavke za dalji i još uspješniji rad kompanije.Od novog menadžmenta očekujem domaćinski odnos, lišen svakog kompromisa koji bi značio zapostavljanje utvrđenih prioriteta kako bismo realizovali ciljeve”, poručio je Marković i dodao da ohrabruje saznanje da je prodaja akcija A2A koja je bila oglašena tokom prve polovine ove godine probudila interesovanje renomiranih energetskih kompanija.

“Istovremeno smo sigurni u respektabilnu vrijednost i privlačnost EPCG. Zato ćemo sa potrebnom pažnjom, između nekoliko dobrih mogućnosti, u optimalnom vremenu koje nam omogućava pomenuti rok za uplatu prve rate, tražiti i pronaći najbolju opciju”, zaključio je premijer, koji smatra da je partnerstvo A2A i vlade bio dobar i uspješan projekat.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *