Nasdaq nastavlja rast

Dodajte komentar

Američki berzanski indeksi pretežno su oslabili na jučerašnjem trgovanju, a jedino je indeks tenoloških akcija Nasdaq zabilježio neznatan rast.

Dow Jones se spustio 0,3% na 21.513,2 poena, usljed pada akcija General Electric-a i Johnson & Johnson-a. S&P 500 je nevelikim gubitkom zatvorio trgovanje na nivou od 2.469,9 poena, a vodeći gubitnik bio je sektor telekomunikacija dok je finansijski sektor predvodio dobitnike.

Nasdaq je jedini zabilježio pozitivnu promjenu na 6.410,8 poena, a ovaj indeks od početka godine bilježi rast vrijednosti od skoro 20%. Sezona korporatvnih objava je u punom jeku, pa je prema podacima FactSet-a od petka, 73% kompanija iz indeksa S&P 500 premašilo je očekivanu dobit, dok je 77% kompanija ostvarilo prihode iznad očekivanja. Evropske berze okončale su jučerašnji trgovački dan u mješovitim pravcima. Britanski FTSE se spustio 1% na 7.377,7 poena dok je njemački DAX izgubio 0,3% na skoro 12.209 poena.

Automobilski sektor u Evropi bio je pod snažnim pritiskom nakon što je Evropska komisija saopštila da istražuje informacije koje se tiču „navodnog dogovaranja“ između njemačkih proizvođača automobila. Volkswagen je završio dan u minusu 1,4%, Daimler je pao 2,6%, BMW se spustio 2,8% dok je Peugeot oslabio 1,3%. Francuski CAC je jedini ostvario neveliki rast od 0,2% na 5.127,7 poena. Prema statističkim podacima ekonomska aktivnost eurozone pala je u julu. Markitov PMI pokazatelj iznosio je 55,8 poena naspram 56,3 poena zabilježenih u junu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *