MMF povisio prognoze rasta za eurozonu

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) zadržao je prognoze rasta za svjetsku ekonomiju za ovu i sljedeću godinu, pri čemu je blago povisio procjene rasta za eurozonu i Kinu.

Prema novom izvještaju “Svjetski ekonomski izgledi”, MMF očekuje da će u ovoj godini rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na globalnom nivou iznositi 3,5 posto, a 3,6 posto u 2018. godini, što je istovjetno prognozama objavljenima u aprilu, prenosi Hina.

Dok su rizici oko globalne prognoze rasta uglavnom uravnoteženi u kratkom roku, u srednjoročnom periodu mogli bi ojačati negativni rizici, poručili su iz MMF-a prilikom objave najnovijih procjena u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru.

MMF je u junu blago smanjio svoje prognoze rasta američke ekonomije na 2,1 posto za 2017. i 2018. godinu, u odnosu na projekcije od 2,3, odnosno 2,5 posto, samo tri mjeseca ranije.
Fond je promijenio prethodne pretpostavke da će planovi o fiskalnoj politici Trumpove administracije podstakli rast američke ekonomije, uveliko zato jer se pojedini dijelovi toga plana nisu ostvarili.

Iz Fonda su kazali da očekuju da će rast u eurozoni u 2018. ipak biti malo snažniji, ukazavši na ‘solidan zamah’.

Uvećana prognoza rasta BDP-a za područje jedinstvene evropske valute za 2017. godinu sada iznosi 1,9 posto, 0,2 postotna boda više nego u aprilu. Za slijedeću godinu procjena rasta za eurozonu iznosi 1,7 posto, 0,1 postotni bod više nego prije tri mjeseca.

Ističu da očekivani veći rast u eurozoni naznačuje ‘jači zamah u domaćoj potražnji nego što se ranije očekivalo’.

MMF je smanjio prognozu rasta za britansku ekonomiju za 2017. za 0,3 postotna boda, na 1,7 posto, kao razlog navodeći slabiju od očekivane aktivnost u prvom tromjesečju.

Prognozu za 2018. su zadržali na 1,5 posto.

MMF je za Kinu za ovu godinu povećao prognozu rasta za 0,1 postotni bod, na 6,7 posto. Rast kineske ekonomije u 2018. bi mogao usporiti na 6,4 posto, no iz MMF-a ističu da je to 0,2 postotna boda više u odnosu na prognozu iz aprila, a zbog očekivanja da će službeni Peking zadržati visok nivo javnih ulaganja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *