Ryanair snižava cijene karata devet odsto

Dodajte komentar

Irski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair poručio je, uz objavu poslovnih rezultata, da bi cijene karata za letove na pojedine destinacije mogao smanjiti i do 9 posto, s obzirom na pojačanu konkurenciju u industriji avio-prevoza u idućih nekoliko mjeseci.

Najava ovog, po broju putnika najvećeg evropskog niskotarifnog avio-prevoznika, uslijedila je nakon sličnih komentara o cjenovnom pritisku od strane Ryanairovih konkurenata proteklih nedjelja.

Konkurencija raste, s obzirom da su avio kompanije preusmjerile svoje kapacitete iz Turske i sjeverne Afrike, kažu iz Ryanaira.

Najava je uslijedila nakon što je Ryanair ostvario 55-postotni rast dobiti u tromjesečju.

Dobit prije oporezivanja u tri mjeseca, zaključno s 30. junom, porasla je na 397 miliona eura, podstaknuta snažnijom potražnjom za Uskrs, dok su prihodi skočili za 13 posto, na 1,68 milijardi eura.

Prosječna cijena karte tokom tromjesečja porasla je za 1 posto, na 40,3 eura, iako iz Ryanaira poručuju da je to rezultat mnogo snažnijeg poslovanja tokom uskršnjih praznika.

Iz kompanije kažu da očekuju pad cijena karata za 5 posto do kraja septrmbra te za 8 posto u idućih šest mjeseci, odnosno do kraja marta slijedeće godine.

“Očekujemo da će cjenovno okruženje zadržati vrlo visoku kompetitivnost”, izjavio je izvršni direktor Michael O'Leary.

Iz avio-kompanija Easyjet i Wizz Air su takođe poručili da će cijene biti pod pritiskom ovog ljeta.

Ryanairovi čelnici su takođe ponovili upozorenja oko mogućih velikih poremećaja u letovima između Velike Britanije i Evrope, u slučaju da se u pregovorima o Brexitu ne postigne bilateralni sporazum o letenju. Naglasili su da bi to moglo dovesti do otkazivanja letova te seljenja poslovanja u inostranstvo.

“Želimo jasnu situaciju kako bi mogli planirati naše rasporede za 2019. godinu”, kazao je finansijski direktor Neil Sorahan za BBC.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *