Pregled štampe za 24. jul: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Bez PDV-a pošiljke do samo 22 eura

Odbor za ekonomiju sjutra će raspravljati o predlogu izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koji predviđa i da se smanji granična vrijednost za komercijalne poštanske pošiljke za koje se ne plaćaju carinski troškovi i PDV sa sadašnjih 150 eura na samo 22 eura.

Euro jača u odnosu na dolar jer ECB ukida podsticaje?

Na svjetskim tržištima prošle sedmice euro je snažno ojačao prema dolaru, pa je njegov kurs dostigao najviši nivo u skoro dvije godine, zbog najave da će Evropska centralna banka uskoro početi smanjivati podsticajne mjere.

KHOV radi iako je istekao mandat

Članovima Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) petogodišnji mandat je istekao 15. juna ove godine, a Vlada i Skupština još ni jesu imenovali članove i sastav nove Komisije.

Dnevne novine

Smanjiti doprinose na zarade

Doprinosi na zarade zaposlenih koji iznose 40 odsto veoma su visoki i treba ih smanjiti, što će doprinijeti rasterećenju privrede i smanjenju sive ekonomije, ocijenili su trgovci na sjednici Odbora udruženja trgovine u Privrednoj komori Crne Gore (PKCG).

Povećan platni promet

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u junu iznosila je 2,55 milijardi eura, što je deset odsto više nego u maju, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Dan

Njegušu oduzeta licenca

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) usvojila je zahtjev preduzeća Njeguš sa Cetinja za oduzimanje licence za obavljanje djelatnosti transporta naftnih derivata drumskim transportnim sredstvima. Iz RAE su kazali da su preduzeću Njeguš licencu izdali 12. maja 2011. godine, sa važenjem do 11. maja 2021. godine, kojom su obuhvaćena dva transportna sredstva.

Hiljade zaposlenih dobiće pravo na odmor

Ukoliko se na narednoj sjednici Skupštine izglasa dopuna Zakona o stečaju, podnesena na inicijativu Unije slobodnih sindikata (USS), hiljade radnika preduzeća u stečaju konačno će dobiti pravo na godišnji odmor. Time će se, prije svih, konačno riješiti agonija radnika Kombinata aluminijuma koji u izuzetno teškim uslovima rade četvrtu godinu zaredom bez prava na korišćenje godišnjeg odmora.

Platni promet 2,55 milijardi

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u junu iznosila je 2,55 milijardi eura, što je oko deset odsto više nego u maju, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Od toga je 44,5 odsto realizovano u platnom sistemu CBCG (RTGS i DNS sistemu), a ostatak u internom, čiji su nosioci poslovne banke.

Pobjeda

Nagrada za rad i iskustvo

Vlada Crne Gore usvojilaje mišljenje Ministarstva rada i socijalnog staranja kojimje predlo ženo Ustavnom sudu da odbaci inicijativu NVO i pravnog portala “Auditorium” da se uvećanje zarada po osnovu minulog rada ocijeni neustavnim.

Četvrt milijarde uzele 52 firme

Tokom 2016. godine, 616 državnih organa, organa lokalne samouprave, javnih službi i privrednih društava zaključiloje 7.653 ugovora ukupne vrijednosti 447.7 miliona eura, što čini 11.7 odsto BDP-a, saopšteno je iz Instituta Alternativa.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *