KHOV radi iako je istekao mandat

Dodajte komentar

Članovima Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) petogodišnji mandat je istekao 15. juna ove godine, a Vlada i Skupština još ni jesu imenovali članove i sastav nove Komisije.

KHOV je prošlog mjeseca zasjedao više puta i, kako saznajemo nezvančno, donio 50-ak novih rješenja. Postoji opravdana bojazan da ta rješenja vrlo brzo budu osporena pred Upravnim sudom, a žaliocima bi jak formalni argument za poništenje odluka regulatora na tržištu kapitala mogao biti upravo (ne)legitmnost njenih članova koji su donosili te odluke.

Mandat članovima KHOV je članom 12 Zakona o hartijama od vrijednosti jasno definisan na rok od pet godina. Aktuelni članovi KHOV su Zoran Đikanović (predsjednik), Amir Nurković, Draško Malbaški i Azra Šehović. Ranije je KHOV napustila Mirjana Pešalj, a za to peto mjesto, u međuvremenu, nije bilo zamjene.

Iz KHOV ni jesu bili raspoloženi da razgovaraju zvanično na ovu temu, i za sada ne strahuju da bi pred Upravnim sudom zbog (ne)legitimnosti mogle biti osporene njihove odluke.

“Donosićemo i dalje odluke. To je sigurno”, rečeno je Vijestima nezvanično iz KHOV-a.

Slična situacija prije nekoliko godina desila sa Komisijom za kontrolu postupka javnih nabavki kod koje je upravo zbog nelegitimnosti pred Upravnim sudom po automatizmu srušeno više od polovine donijetih rješenja tokom kalendarske godine.

 

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *