Šta donosi program ekonomskog državljanstva?

Dodajte komentar

Iza programa ekonomskog državljanstva, koji je pokrenula Vlada, ne stoje političke igre, niti se pravi sigurna kuća za ljude koji bježe od nečega, već je glavni cilj otvaranje novih radnih mjesta, poručio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

On je istakao da su nove investicije najbrži način za otvaranje novih radnih mjesta, te da u Vladi vjeruju da će ovim programom privući brojne investicije i biti svijetla tačka među državama koje su se odlučile na ovakav potez.

“Niko u Crnoj Gori nema namjeru da ugrozi evropski put. Crna Gora je veoma atraktivna destinacija za investitore i mi sada pokušavamo da napravimo korak više i nagradimo ljude koji su spremni da ulažu u nju”, rekao je Radulović na radionici o programu ekonomskog ulaganja radi sticanja crnogorskog državljanstva.

Izvršni direktor međunarodne asocijacije Investment Migration Council Bruno L'ecuyer ukazao je da postoji opasnost kada se uvode takvi programi.

“Praksa je pokazala da nijesu svi programi uspješni i da država mora da bude oprezna kada uvodi ovakve programe. Puna transparentnost treba da bude ključ, a Vlada mora naći partnera sa znanjem i dobrom reputacijom”, naglasio je L’ecuyer.

Peter Vincent iz američkog Thomson Reutersa objasnio je zašto je temeljna analiza posebno važna u ovakvim programima.

“Potrebno je preduzeti sve adekvatne korake i provjere aplikanata kako se ne bi desilo sj utra da taj državlj anin, na primjer, izvrši teroristički akt ili neku kriminalnu radnju, a dobio je vaše državljanstvo”, naveo je Vincent.

On je objasnio i nekoliko stepena kontrole koji se preduzimaju kako bi se osiguralo da državljanstvo dobijaju samo provjerene osobe.

“Znajte vašeg kupca i istražite svaki potencijalni rizik, koji bi mogao naškoditi reputaciji programa ekonomskog državljanstva”, savjetovao je Vincent predstavnike Vlade.

Radionicu, koja je održana u hotelu Hilton, organizovali su Investment Migration Council i Privredna komora Crne Gore.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *