Pregled štampe za 21. jul: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Omogućena trgovina državnim zapisima

Sa polugodišnjim državnim zapisima, koje je emitovalo Ministarstvo finansija, od juče se može trgovati na Montenegroberzi. U sistemu berze registrovana je peta emisija ovih kratkoročnih hartija od vrijednosti sa simbolom D236. Ova emisija dospijeva na naplatu 15. januara 2018. godine. Emitovano je ukupno 244.500 zapisa nominalne vrijednosti od 100 eura, po jednom zapisu, a prosječna diskontna stopa je 1,71 odsto.

Vlada neće da se ukine minuli rad

Iz Njemačke pet miliona kredita za kanalizaciju u Podgorici, obveznice za restituciju produžene za još pet godina… Vlada je juče donijela mišljenje kojim predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati inicijativu da se iz Zakona o radu i Zakona o zaradama u javnom sektoru izbrišu članovi koji predviđaju uvećanje zarada na osnovu minulog rada.

Lutrija u gubitku od 123 hiljade eura

Lutrija Crne Gore je u prvom kvartalu ove godine (januar-mart) bstvarila gubitak od 123 hiljade eura. Poslovni prihod za ova tri mjeseca iznosio je 367 hiljada eura i bio je za 280 hiljada manji nego u istom periodu lani. Poslovni rashod iznosio je 446 hiljada eura i za 240 hiljada je manji nego lani. Lutrija je imala i negativan rezultat iz finansijskih i ostalih aktivnosti od oko 45 hiljada eura.

Dnevne novine

Ne pravimo sigurnu kuću za one koji bježe od nečega

Iza programa ekonomskog državljanstva, koji je pokrenula Vlada, ne stoje političke igre, niti se pravi sigurna kuća za ljude koji bježe od nečega, već je glavni cilj otvaranje novih radnih mjesta, poručio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Koncesija u luci Kotor biće neekskluzivno pravo

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva raspisaće javni poziv za dodjelu koncesije za lučku uslugu i pilotažu u luci Kotor i Bokokotorskom zalivu kao neekskluzivno pravo, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Igor Noveljić na čelu EPCG

Dužnost izvršnog direktora Noveljić će preuzeti od 3. avgusta, po isteku otkaznog roka Tonina Malja Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Igor Noveljić novi je izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG), odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Odbora direktora državne energetske kompanije.

Dan

Promijenjeno pet članova

Ministar finansija Darko Radunović imenovao je pet novih članova Komisije za kontrolu državne pomoći (KKDP) dva i po mjeseca nakon što je prethodni sastav podnio ostavke.

Vlada pravi program bez partnera

Vlada je formirala multidisciplinarnu komisiju koja će sačiniti program ekonomskog državljanstva na osnovu ponuda, odnosno programa koje je dostavilo šest kompanija na konkursu završenom nedavno, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Tender za četiri lokacije

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD) objavilo je poziv zajavno nadmetanje za davanje pod zakup akvatorijuma Luke Škver i marine Zelenika u opštini Herceg Novi, pristaništa i komercijalnog privezišta Solila u opštini Tivat i pristaništa i privezišta ostrvo Sveti Nikola u opštini Budva.

Pobjeda

Smanjiti doprinose i takse

Trgovci smatraju da su doprinosi na zarade zaposlenih koji iznose 40 odsto visoki, a smanjenje će doprinijeti rasterećenju privrede i smanjenju sive ekonomije. Ima prostora i za smanjenje administrativnih, sudskih, registracionih i komunalnih naknada, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja trgovine Privredne komore.

Oprez da pasoš ne dobiju kriminalci i teroristi

Prilikom dodjele ekonomskog državljanstva Vlada za svakog kandidata mora da napravi dubinsku analizu kako pasoš ne bi dala kriminalcima i teroristima, upozoreno je na radionici koju je juče održala Međunarodna asocijacija Investment Migration Council u saradnji sa Privrednom komorom.

Počela trgovina državnim zapisima

Trgovina državnim zapisima iz pete emisije ukupne količine od 244.500 nominalne vrijednosti od 100 eura počela je juče, saopšteno je iz Montenegroberze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *