Negativni kreditni impuls je postao trend

Dodajte komentar

Za proteklih mjesec ili dva, stalno sam ponavljao da je usporavanje kreditnog impulsa koji je pokrenula Kina apsolutno od ključnog značaja za budućnost globalnih tržišta.

Prije neki dan sam pročitao dva izvještaja iz Pimco i Danske Banke koji potvrđuju ovaj stav kojim se navodi da su „glavni kineski indikatori ukazali na vrhunac u ciklusu već neko vrijeme […] Nakon što su ukazivali na vrhunac posljednjih nekoliko mjeseci, PMI je u aprilu i potvrdio usporavanje aktivnosti u drugom kvartalu i očekujemo da će se to nastaviti do kraja 2017.“

U rezimeu Danske Banke se nastavlja sa tvrdnjom da će „vrhunac u kineskom ciklusu doprinijeti da tema reflacije izgubi energiju, dok maksimalne vrijednosti globalnog ciklusa i inflacija cijena berzanske robe idu naniže.“

Na mom stolu je takođe juče bio UBS izvještaj iz 22. februara u kojem se navodi da „naš globalni kreditni impuls (koji pokriva 77% svjetskog BDP) je iznenada izgubio snagu… [međutim] „globalni“ kreditni impuls tokom proteklih 18 mjeseci je predstavljao uglavnom Kinu, koja čak i sada još uvjek stvara nova zaduženja po godišnjoj stopi od oko 30 procenata (kineskog) BDP-a. Međutim kreditni impuls je „promjena u okviru promjene“ zaduženja, pa čak i kineske banke neće moći da izdrže nedavni vanredni tempo kreditnog ubrzanja.“

Ovi stavovi ponavljaju one iz moje martovske prezentacije o makroekonomiji u Aziji, u kojoj sam naveo da sam vidio da kreditni impuls dostiže maksimum u prvom kvartalu.

Ovo su ključne komponente u bilo kom ekonomskom modelu. Mi ekonomisti razumijemo vrijednosti blizu nule u „crnoj kutiji“ koju zovemo ekonomija, ali možemo da posmatramo šta ulazi u crnu kutiju … i šta izlazi.

Sada raste cijena kratkoročnog novca (koji kontrolišu globalne centralne banke) i iznos kredita opada (kredit impuls) „s obzirom da je sve jednako“ to će stvoriti niži rast, manju produktivnost i manju inflaciju.

Naše studije, koje je uglavnom uradio naš prijatelj Robert Balan, pokazuju devet mjeseci kašnjenja kredita prema privredi, što znači današnji naslovi i ekonomski podaci su kreirani prije devet mjeseci!

Da se podsjetimo šta se desilo prije devet mjeseci. Bilans stanja Evropske centralne banke od 2016. godine do sada prikazuje masovnu eksploziju kredita koja objašnjava zašto zarade, PMI podaci i inflacija doživljavaju maksimume baš sada.

Vrh

Naš model ukazuje na to da smo došli do vrha impulsa rasta. Naši podaci i informacije sa terena o Kini ukazuju da uoči jesenjeg sastanka Komunističke partije ekonomija klizi ka zaustavljanju što će dovesti do nultog ili negativnog rasta i zaustavljanja kreditnog impulsa Kine (koji predstavlja više od 50% globalnog rasta i zaduživanja).

Najveći jaz u percepciji-naspram-stvarnosti ostaje zabrinjavajući rizik recesije… trenutno, tržište smatra da je njena mogućnost 20%.

Mi vjerujemo da ona iznosi 60%.

Različita finansijska sredstva

Naše razvrstavanje finansijskih sredstava je međutim izuzetno dosadno. Gledam moje razvrstavanje od 14. decembra:

Fiksni prihodi: preporuka za ulaganje (50%) nakon preporuke za smanjenje investicije (0%) naspram neutralne pozicije 25%

Berzanske robe: Neutralno (25%) naspram neutralnog

Akcije: preporuka za smanjenje investicije (10%) naspram preporuke za smanjenje investicije (10%)

Devizna sredstva: preporuka za smanjenje investicije (15%) naspram preporuke za ulaganje (65%)

Dopuna deviznih sredstava: Iz duge pozicije na USD u kratku na USD (Duge pozicije naspram USD: asutralijski doalr AUD, funta GBP i zlato)

Postoji jedna marginalna promjena: Zaračunali smo mali – veoma mali – profit na AUD, a bili smo neutralni ka ZAR jer i Južna Afrika i Australija su veoma povezane sa kreditima i Kinom.

Inače naša glavna preporuka za ulaganje su fiksni prihodi (10– i 30-godišnji) uz temu slabijeg dolara kao naše glavne politike kada je riječ o Trampu i SAD.

Stin Jakobsen, glavni ekonomista Sakso banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *