Koncesija u luci Kotor biće neekskluzivno pravo

Dodajte komentar

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva raspisaće javni poziv za dodjelu koncesije za lučku uslugu i pilotažu u Luci Kotor i Bokokotorskom zalivu kao neekskluzivno pravo, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade.

To znači da će svaki ponuđač koji ispunjava uslove popisane Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe i podzakonskim aktima, i koji je spreman da ispuni uslove definisane Ugovorom o koncesiji moći da obavlja ovu djelatnost.

Ministarstvu je naloženo da pokrene odgovarajuću proceduru radi dodjele koncesije, čime će se poslije više od dvije godine riješiti pitanje gazdovanja najprometnijom crnogorskom lukom. Kotorskom lukom od maja 2015. privremeno upravlja državna kompanija Luka Kotor, čije je rukovodstvo u više navrata apelovalo na Vladu da im ponovo dodijeli koncesije.

“Imajući u vidu neophodnost sprovođenja procedure za dodjelu koncesije lučke usluge-pilotaže, potrebno je da Vlada donese novi zaključak kojim će omogućiti davanje koncesije na pružanje lučkih usluga-lučke pilotaže, kako dodjeljivanje ove koncesije ne bi i ubuduće bilo vezano za dodjelu koncesije na operativno upravljanje lukom”, navodi se u Informaciji o dodjeli koncesije za Lučku uslugu-lučka pilotaža u luci Kotor i pilotaža u Bokokotorskom zalivu, koju je Vlada juče usvojila.

Na sjednici je utvrđen i Predlog zakona o dopuni Zakona o zaštiti potrošača kojim je definisano da trgovac koji pruža uslugu od javnog interesa putem distributivne mreže ne smije potrošaču uračunavati u cijenu usluge troškove izgradnje, rekonstrukcije i modernizacije distributivne mreže. To će se, kako je predviđeno, primjenjivati u slučaju kada su u pitanju usluge od javnog interesa u oblasti distribucije i snabdijevanja električnom energijom.

“U skladu sa tim, potrošač prilikom korišćenja javne usluge u oblasti distribucije i snabdijevanja električnom energijom, koja se pruža putem distributivne mreže neće biti dodatno finansijski opterećen, s obzirom da su navedeni troškovi u cijenu usluge već uračunati primjenom odredbi Zakona o energetici”, saopšteno je nakon sjednice.

Vlada je juče predložila Skupštini da za člana Savjeta Agencije za nadzor osiguranja imenuje Tamaru Gačević, diplomiranog ekonomistu, načelnicu Direkcije za planiranje budžeta u Ministarstvu finansija.
Za predstavnika državnog kapitala na redovnoj sjednici Skupštine akcionara Novog duvanskog kombinata, zakazanoj za 31. jul, određen je Đuro Žugić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *