Venecuela u kolapsu (foto, video)

Dodajte komentar

U Venecueli će danas biti održan generalni štrajk širom zemlje, na koji je građane pozvala opozicija, kako bi pojačala pritisak na predsjednika Nikolasa Madura.

Štrajk bi trebalo da počne u 6:00 sati prije podne po lokalnom vremenu, i da traje 24 sata.

Štrajk dolazi nakon što je prošlog vikenda na nezvaničnom referndumu trećina građana Venecuele glasala protiv predsjednika Madura i njegovih planova da 30. jula održi glasanje radi formiranja Ustavotvorne skupštine koja bi izmijenila postojeći ustav, prenio je AFP.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je saopštio je da SAD “neće stajati po strani dok se Venecuela raspada” i poručio da će, ako vlada predsjednika Nikolasa Madura nametne svoju Ustavotvornu skupštinu referendumom 30. jula, Vašington preduzeti “snažne i brze ekonomske akcije”. 

Madurov plan osudili su i Evropska unija, Ujedinjene nacije, Organizacija američkih država i katolička crkva. Stanovnici Karakasa su u utorak, na sopstvenu inicijativu, blokirali ulice kako bi izrazili frustracije uoči generalnog štrajka u znak protesta zbog insistiraja vlade da izmeni ustav te zemlje.

Blokade puteva paralisale su veći deo prestonice, a zaustavljene su i pojedine autobuske linije, preneo je AP.

Stanovnici Karakasa, prijestonice Venecuele, saopštili su da, po sopstvenoj inicijativi, blokiraju ulice kako bi izrazili frustracije uoči generalnog štrajka u znak protesta zbog insistiraja vlade da izmijeni ustav te zemlje.

Učesnik protesta Džimi Arvelo rekao je da je zajedno sa komšijama postavio barikadu od stabala i guma u svom kraju u Karakasu.

Prema njegovim riječima, oni protestuju mirno, ali pružaju otpor.

Takve blokade puteva paralisale su većinu Karakasa, a zaustavljene su pojedine autobuske linije, prenosi AP.

Opozicija Venecuele založila se ranije za inteziviranje protesta, pozvala građane na generalni štrajk krajem nedjelje i zatražila imenovanje novih sudija u Vrhovnom sudu.

Poziv je uslijedio nakon što je više od sedam miliona ljudi odgovorilo na njihov poziv na nezvanični referendum, kao simboličan znak protesta protiv plana predsjednika te zemlje Nikolasa Madura da prepravi ustav.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *