Tajani za CdM: Period krize u EU prevaziđen

Dodajte komentar

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani kazao je u intervjuu za CdM da je kriza koja je potresla EU nakon Bregzita prošla i da se očekuje da Crna Gora postane sljedeća članica Unije.

 “Najteži period krize u Evropskoj uniji je prevaziđen. Bregzit je uzrokovao da se u ostalim evropskim državama pojavi inat i osjećaj ponosa što su u EU. I rezultati izbora u zemljama članicama EU nam govore da su euroskeptične stranke izgubile podršku. To vidimo u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji. Ali ni to ne treba da nas zadovolji. Treba da idemo putem širenja Unije“, rekao je Tajani za CdM.

Visoki zvaničnik EU je boravio u trodnevnoj posjeti Crnoj Gori, što je njegova prva zvanična posjeta nekoj zemlji koja nije članica EU.

U razgovoru za CdM govorio je o crnogorskom članstvu u NATO-u i istakao da su izbori 16. oktobra prošle godine protekli u fer i regularnoj atmosferi i sugerisao opoziciji da svoju političku borbu nastavi u parlamentu.

CdM: Prilikom razgovora sa crnogorskim zvaničnicima rekli ste da ne želite da Evropska unija ostane klub od 27 država. Kakva je perspektiva Crne Gore i da li možemo da očekujemo da naša zemlja bude sljedeća članica Unije?

Tajani: Evropska unija ne može da ostane na broju od 27 članica i mi smo u tom kontekstu veoma zainteresovani za Balkan. Crna Gora je zemlja koja je napravila najviše pomaka od svih država na Balkanu i prednjači u evropskim integracijama. Stoga će, kad za to dođe momenat i kad se stvore uslovi, biti član EU. U svakom slučaju, brzim koracima se približavate članstvu.

CdM: Koja su polja na kojima Crna Gora mora najviše da radi? Kako stojimo po pitanju veoma osjetljivih oblasti kao što su – korupcija, organizovnai kriminal, nezavisnost pravosuđa?

Tajani: Korupcija, kriminal, nezavisnost pravosudnih organa i institucija su problemi koji su odavno uočeni. Ali mi se čini da u Crnoj Gori postoji odlučnost da se suočite sa tim problemima. Lično smatram da je bilo napretka u tim obalstima, ali ima još dosta toga da se uradi.

CdM: Prema najnovijijm istraživanjima nevladine organizacije CEDEM podrška stanovnika Crne Gore ulasku u EU je znatno opala u posljednjih par godina. Kako to komentarišete, da li je možda euroskepticizam koji se širi Evropom zavladao i u Crnoj Gori?

Tajani: Evropa treba da se potrudi da je Crna Gora bolje upozna i mora da se zainteresuje za Crnu Goru. Isto kao što vaša država treba da pravi korake prema EU, tako i Unija treba da se otvara i izlazi u susret Crnoj Gori. Moja odluka da posjetu Balkanu počnem od Crne Gore i da ovdje provedem tri dana, pokazuju da se EU veoma interesuje za vašu zemlju. Ova posjeta nije samo kurtoazna, rutinska, to je srdačna posjeta gdje nijesam samo u Glavnom gradu gdje razgovaram sa državnim zvaničnicima, već idem po cijeloj državi, obilazim privrednike, turističke lokacije…

CdM: Da li je možda padu podrške evropskim integracijama u Crnoj Gori doprinio Bregzit kao i euroskepticizam koji je bio zastupljen unutar same Unije. Kakva je sudbina EU, da li ona ima budućnost?

Tajani: Najteži period krize u Evropskoj uniji je prevaziđen. Bregzit je uzrokovao da se u ostalim evropskim državama pojavi inat i osjećaj ponosa što su u EU. I rezultati izbora u zemljama članicama EU nam govore da su euroskeptične stranke izgubile podršku. To vidimo u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji. Ali ni to ne treba da nas zadovolji. Treba da idemo putem širenja Unije koja će biti na obostranu korist i Evropske unije i zemlje koja želi da bude članica.

CdM: Crna Gora je od nedavno članica NATO-a. Kako je to uticalo na rejting naše zemlje u Evropskoj uniji?

Tajani: Za nas je politika odbrane jedan od prioriteta i velika većina zemalja članica EU su članice NATO-a što samo po sebi govori kakav je naš stav prema NATO-u. Evropski sistem odbrane je komplementaran NATO-u. Crna Gora je poznata po slavnoj ratničkoj prošlost i Crnogorci su poznati kao veliki ratnici, što ste pokazali i učešćem u mirovnim misijama. Vi ste takođe pokazali da ste pouzdan dio jedne politike koju zastupa NATO i koju odlikuju određene vrijednosti. Jer sistem odbrane ne znači da morate da vodite rat – već da učestvujete u mirovnim misijama, u borbi protiv pirata, terorista. Sada su, na primjer, opasnost za Balkan brojni povratnici koji u region stižu iz ISIL-a i NATO u velikoj mjeri u tome može da pomogne.

CdM: Tokom svoje posjete Crnoj Gori rekli ste da bi ste se sastali i sa predstavnicima opozicije, ali da nijeste dobili poziv. Da je do sastanka došlo, što bi ste im rekli, da li biste im sugerisali da se vrate u parlament?

Tajani: Imam poštovanje prema svim izabranim predstavnicima naroda jer sam poslanik od 1994. godine. Međutim, mislim da se politička borba mora voditi u parlamentu, ali nije do mene da odlučujem što će da rade političke partije u Crnoj Gori. Moja partija u Italiji je opoziciona, ali je u parlamentu. Što se tiče spekulacija da nijesam htio da se sastanem sa opozicijom, to nije tačno – ja sam ovdje i kao što vidite dostupan sam i otvoren za razgovor, ali nijesam dobio nikakav poziv od njih.

CdM: U srijedu je počelo suđenje u slučaju “Državni udar”. Opozicija baš zbog toga što su hapšenja osumnjičenih u tom slučaju vršena na dan izbora, tvrdi da su izbori neregularni i neće da se vraća u parlament. Kako Vi na to gledate?

Tajani: Svi međunarodni posmatrači su jedinstveni u ocjeni da su izbori u Crnoj Gori protekli u fer i demokratskoj atmosferi i da su regularni. Mi poštujemo odluku crnogorskog naroda. Kada je u pitanju sam slučaj “Državni udar” mi se ne mješamo. Tim slučajem treba da se bave državne insistucije, policija i nadležni organi.

CdM: Zašto ste odabrali da Vaša prva zvanična posjeta nekoj zemlji van EU bude baš Crnoj Gori. Da li je to zbog tradicionalno dobrih odnosa Italije i Crne Gore o kojima ste pričali?

Tajani: Crna Gora i Italija imaju dugu tradiciju dobrih odnosa, što sam i rekao prilikom sastanka sa vašim državnicima. Pretposljednja kraljica Italije bila sa Cetinja. Ali posjeta Crnoj Gori nije uslijedila zbog toga. Trebao sam da krenem u posjetu regionu Balkana i morao sam da počnem od neke zemlje. Odabrao sam Crnu Goru zato što je vaša zemlja pozitivan primjer i predvodnik integracija u regionu. Posjetićemo sve ostale zemlje Balkana, ali samo vas odabrali jer se na vašu zemlju gleda kao na pozitivan primjer u regionu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *