Pregled štampe za 20. jul: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Slovenci pristaju da plate 2 miliona

Uprava Nove Ljubljanske banke donijela je odluku da ispuni zakonsku obavezu u skladu sa prošlogodišnjim rješenjem Komisije za hartije od vrijednosti Crne Gore(KHOV) i preuzme NLB banku Podgorica.

Od reprograma 10,2 miliona eura

Primjena zakona o reprogramu poreskog duga obezbijedila je državnom budžetu 10,2 miliona eura, sapšteno je juče nakon sastanka premijera Duška Markovića sa direktorima tri uprave (Carina, Poreske i Uprave za inspekcijske poslove).

Direktori iz A2A u EPCG do avgusta

Izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG) Tonino Maljo i još tri italijanska menadžera podnijeli su ostavke, ali će prema kolektivnom ugovoru kompanije, funkciju obavljati 30 dana od podnošenja ostavke, kazali su juče Vijestima iz EPCG.

Dnevne novine

Ocjenjuju pristigle ponude

Međunarodna asocijacija Investment Migration Council i Privredna komora Crne Gore organizovaće danas radionicu o programu ekonomskog ulaganja radi sticanja crnogorskog državljanstva.

Pale cijene nafte zbog rasta zaliha

Cijene nafte pale su juče na međunarodnim tržištima, nakon objave podataka o rastu američkih zaliha i visokoj proizvodnji OPEC-ovih članica, što povećava zabrinutosti u vezi uravnoteženja ponude i potražnje na tržištu.

Zajednička ekonomska zona ne koči put ka EU

Formiranje zajedničkog prostora za ekonomsku saradnju na Balkanu ne znači zaustavljanje puta Crne Gore ka članstvu u EU, ocijenio je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Dan

Tuženi za 22 miliona eura

Protiv hotelske grupe Budvanska rivijera (BR) vodi se veći broj sudskih sporova, a deset najznačajnijih sporova teško je oko 22 miliona eura, pokazuju podaci iz revizorskog izvještaja te državne kompanije.

Gubitke nižu, plate ne smanjuju

Državna preduzeća koja su u prošloj godini poslovla sa gubitkom dužna su, shodno Zakonu o zaradama, da smanje fond za plate za 10 odsto. To, međutim, prema informacijama “Dana”, državna preduzeća nijesu uradila.

Manje brodova, više jahti

Za šest mjeseci prihodi Luke Kotor su povećani za tri procenta u odnosu na 2016. godinu, saopšteno je iz tog preduzeća nakon sjednice odbora direktora. Troškovi su u istom periodu smanjeni za procenat i po.

Pobjeda

Dogodine kabl u probnom radu

Povezivanje Crne Gore i Italije podmorskim energetskim kablom rezultat je jake i dugotrajne saradnje energetskog i sektora industrije dvije države i realizacija ovog projekta će dva energetska sistema učiniti fleksibilnijim, stabilnijim i otpornijim, kazao je izvršni direktor italijanske kompanije TERNA Luiđi Feraris.

Ugovorene obaveze Vlade i A2A ostaju

Sprovođenje “put opcije” ni u jednom momentu nije dovedeno u pitanje odlukom Višeg suda, kojije na zahtjev Specijalnog tužilaštva blokirao akcije A2A u Elektroprivredi zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta ove italijanske kompanije kazaoje potpredsjednik Vlade Milutin Simović, odgovaraju ući na pitanja novinara u Privrednoj komori nakon sastanka predsjednika Evropskog parlamenta Antonia Tajanija sa crnogorskim privrednicima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *