Dvostruki standardi hrane: Slovačka prijeti bojkotom robe iz EU

Dodajte komentar

U sporu oko navodno lošeg kvaliteta hrane u Slovačkoj, premijer Robert Fico je najavio ograničenja na uvoz proizvoda iz drugih zemalja Evropske unije, ako Brisel ne učini ništa da popravi stanje.

On je ponovio ranije tvrdnje da strani proizvođači isporučuju Slovacima manje kvalitetne proizvode nego potrošačima na njihovim matičnim tržištima.

Osim Slovačke, kako se tvrdi, oštećeni su i potrošači u Češkoj, Poljskoj i Mađarskoj – gdje su na primjer, vafl, riblji štapići (kompanije Iglo) ili Red Bull – slabijeg kvaliteta. U Briselu je ova tema već nekoliko puta predstavljana, ali do sada bez uspjeha. Fico smatra da je sada prvo vrijeme za reakciju.

“Moramo se braniti, ne možemo to prihvatiti”, rekao je on BBC-u u utorak.

Činjenicu da je bojkot proizvoda iz drugih država članica EU u suprotnosti s pravom tržišne utakmice, Fico ne osporava. On smatra da je prisiljen da djeluje jer Komisija ne čini ništa. Prema njegovom saopštenju, on bi mogao takođe predstaviti građansku inicijativu sa ‘milion potpisa’.

U suštini različiti recepti za različita tržišta dopušteni su po zakonu EU. Isti standardi za cijelu EU postoje samo za nekoliko proizvoda, kao što su džem, kakao, čokolada i med, te aditivi.

No, optužbe da postoje razlike u kvalitetu proizvoda od tržišta do tržišta su istinite.

Tako je, recimo, utvrđeno da je udio ribe u Iglo ribljim štapićima u Austriji 65 posto, a u Slovačkoj samo 58 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *