Viši sud blokirao akcije A2A

Dodajte komentar

Viši sudje, na zahtjev Specijalnog tužilaštva, blokirao akcije A2A u Elektroprivredi zbog postupka koji se vodi protiv menadžmenta te kompanije, potvrdio je Pobjedi ovaj sud.

Informaciju o tome koja vrsta odluke je donijeta sud će, shodno odredbama Sudskog poslovnika, moći da da nakon što ista bude otpremljena strankama navodi se u odgovoru Višeg suda.

Put opcije

Ova odluka Višeg suda ujedno znači i da takozvana put opcija ne može biti aktivirana. Menadžment A2A je, naime, ponudio Vladi da otkupi njihovih 41,7 odsto akcija za 250 miliona eura, uz otplatu na sedam godina. To je sastavni dio ugovora o menadžmentu između Vlade i A2A, koji je istekao u junu. Početkom juna, odmah pošto je A2A dala ovu ponudu, četvorica italijanskih direktora u A2A su podnijeli ostavke. Riječ je o izvršnom direktoru Toninu Malji, finansijskom direktoru Đankarlu Sancu, rukovodiocu proizvodnja Fulviu Ivu Gvidu i pomoćniku direktora za upravljanje energijom Robertu Poci.

U međuvremenu je za četvrtak zakazana sjednica odbora direktora EPCG, koja treba da potvrdi ostavke i izabere novog izvršnog direktora, koji će, u skladu sa statutom, imenovati ostale menadžere na pozicije koje su, shodno menadžerskom ugovoru koji je istekao, pokrivali Italijani, kada treba da predloži nove članove borda.

Specijalno tužilaštvo je u aprilu 2016. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv šest osoba iz EPCG zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili Elektroprivredu za višemilionski iznos u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti Eletrika i BAIN Milano.

Istraga

Osim bivšeg finansijskog direktora EPCG Flavija Bjanka, bivšeg izvršnog direktora te kompanije Enrika Malerbe i nekadašnjeg finansijskog direktora Masima Sale, istragom su obuhvaćeni i glavni finansijski direktor Slobodan Tanasijević, rukovodilac za finansije i platni promet Venka Janjušević i izvršni rukovodilac Vojka Ćalasan.

Istraga je pokrenuta na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima Elektroprivrede. Prema toj dokumentaciji, ugovori o konsultantskim uslugama koje je EPCG potpisala sa A2A, A2A Reti Eletrika i BAIN-Milano sklopljeni su bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka odbora direktora.

(Opširnje u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *