Do kraja godine aranžman sa Svjetskom bankom od 80 miliona

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija očekuje da do kraja ove godine ugovori aranžman sa Svjetskom bankom (SB) koji bi bio zaključen u eurima, a u visini od 90 miliona američkih dolara, rekli su “Vijestima” iz tog Vladinog resora.

Prema jučerašnjem kursu dolara ta pozajmica bi bila oko 80 miliona eura.

“Tokom pregovora biće definisane sve finansijske pojedinosti aranžmana koje u ovom trenutku nijesmo u mogućnosti da saopštimo. Ministarstvo finansija aktivno pregovara sa Svjetskom bankom oko cjelokupnog aranžmana koji bi podrazumijevao dvije transe od po 90 miliona dolara, a od kojih bi jedna trebalo da bude odobrena do kraja ove, a druga tokom 2018. godine”, rekli su iz Ministarstva na čijem je čelu ministar Darko Radunović.

SB je u Preporukama Crnoj Gori za javne politike za ovu godinu, navela da bi mogla da razmotri seriju od dva godišnja zajma za razvojnu politku (DPL). Cilj tih aranžmana bi bio smanjenje fiskalnog deficita, unapređenje javnih finansija i održivosti finansijskog sektora. Uz to,pripremljen je i pojekat za poresku administraciju.

Za potrebe dodatnog finansiranja deficita, SB je preporučila Crnoj Gori razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o mogućem komplementarnom programu.

SB je upozorila da sadašnji model rasta Crne Gore posustaje i javni dug je neodrživo visok. Javni dug je na kraju prošle godine iznosio 2,54 milijarde eura ili 67,5 odsto BDP-a.

U državnom budžetu nedostaje 455 miliona eura za podmirenje svih troškova u ovoj godini, od čega je plan da se 354,3 miliona obezbijedi iz inostranstva, a domaćih banaka 100 miliona eura. Od ukupnog iznosa 221 milion je za vraćanje dugova, 200 za autoput od Eksim banke, a 34 miliona za fiskalnu rezervu.

Vlada je početkom aprila odlučila da se zaduži kod londonske podružnice Kredit Svis banke 80 miliona eura. Isplata novca biće u dvije tranše od kojih je prva 30 miliona, a druga 50 miliona. Zalog za taj aranžman je državno zlato od 38.477 unci koje je već bilo u toj banci kao zalog za ranije kredite. Vlada se od početka godine zadužila i 65 miliona eura kod domaćih banaka.

Vlada je prošle godine u martu emitovala na stranom tržištu euroobveznice od 300 miliona eura na period od pet godina po kamatnoj stopi od 5,75 odsto. Stručna javnost, uključujući i međunardne finansijske institucije (Svjetska banka) ocijenila je da je ta kamata prilično visoka.

Mjere štednje i za lakše zaduživanje na stranom tržištu

U cilju smanjenja javnog duga i deficita, ali i poboljšanju mogućnosti za novim zaduživanjem na stranom tržištu Vlada je pripremila Fiskalnu strategiju za naredni trogodišnji period o kojoj Skupština treba da se izjasni naredne sedmice. Ukupni efekat mjera koje sadrži taj dokumet je 117 miliona eura.

Nove mjere uključuju veću osnovnu stopu PDV-a sa 17 na 19 odsto i dodatne akcize na alkohol i gazirane napitke od 2018. godine, kao i dodatne akcize na cigarete koje će da poskupe 1. avgusta. Ministar finansija Darko Radunović je ranije rekao da je dodatni paket mjera štednje nužan zbog daljeg zaduživanja na međunarodnom tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *