100 kompanija odgovorno za 71 posto emisije štetnih gasova

Dodajte komentar

Oko 100 kompanija koje se bave proizvodnjom i preradom fosilnih goriva odgovorne sa za čak 71 posto emisije štetnih gasova u atmosferu, stoji u najnovijem izvještaju “Carbon Mayor Report”.

“Izvještaj ukazuje kako relativno mali broj prerađivača fosilnih goriva u rukama drži ključ sistemske promjene emisije ugljendioksida u atmosferu”, rekao je jedan od autora istraživanja, Pedro Faria.

Već tradicionalno, ovaj izvještaj nastaje na temelju prikupljenih podataka o količinama emisije štetnih gasova na nacionalnim nivoima, ali ovoga puta fokus je na proizvođačima goriva. Sastavljeno od javno dostupnih podataka o emisiji gasova, ovo istraživanje samo je prvo u nizu stručnih izvještaja, kojima je cilj da naglasi uloge i odgovornosti koje kompanije imaju u suočavanju s klimatskim promjenama.

Izvještaj je nedvosmisleno pokazao kako se više od polovine globalnih industrijskih emisija štetnih gasova može povezati s 25 korporacija i državnih kompanija. Nivoi koje se mjere godinama, toliki su da govore kako je uticaj na klimu tih kompanija doista velik.

ExxonMobil, Shell, BP i Chevron kompanije su koje imaju najviše razine emisije štetnih gasova.

Nastavi li se izvlačiti fosilna goriva istim tempom kao što se to čini sada, kroz idućih 28 godina možemo očekivati porast prosječne temperature na Zemlji za 4 stepena Celzijusova.

Porast temperature negativno će se odraziti na dostupnost hrane, te će ubrzati izumiranje brojnih biljnih i životinjskih vrsta, navedeno je u izvještaju, a prenosi The Guardian.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *