Unija poslodavaca: Podrška za 10 biznis ideja

Dodajte komentar

Zajednički projekat Unije poslodavaca i Zavoda za zapošljavanje “Mladi i nezaposleni su budućnost Crne Gore” ponudiće od jeseni tržištu 10 novih, inovativnih ideja za koje stručnjaci ove dvije ustanove vjeruju da će biti ne samo održive, već i konkurentne.

Na konkursu, koji je raspisan u novembru prošle godine, prošlo je 100 kandidata za koje je potom organizovan jednomjesečni motivacioni trening, od kojih će 10 najboljih ideja biti finansijski pomognute da otpočnu biznis.

“Ovih 10 preduzeća će biti podržani sa malim, nefinansijskim grantovima. Nadamo se da ćemo već u septembru, uz pomoć projekta, stručne podrške Unije, te eksperata na crnogorskoj privrednoj sceni imati 10 svježih, inovativnih ideja koje će biti više nego konkurentne na našem tržištu”, kazao je Pobjedi šef Sektora za međunarodnu saradnju i projekte Unije poslodavaca Mirza Mulešković.

Cilj obuke je, kako ističe naš sagovornik, podizanje svijesti mladih o značaju i šansama prilikom počinjanja biznisa, te da ih stimulišu da aktivnije traže zaposlenje u privredi.

Ideje

“Nakon motivacionog treninga, od 100 učesnika, njih 60 je prošlo jednomjesečnu obuku iz marketinga i prodaje, dok je 40 prošlo jednomjesečnu obuku o počinjanju biznisa i preduzetničkim vještinama. Oni su imali mogućnost da pripreme biznis plan i sa ekspertima iz te oblasti urade rentabilnost ideja. Moramo priznati da smo veoma zadovoljni sa onim šta je urađeno, a posebno idejama koje će u budućnosti biti, nadamo se, uspješni primjeri malih kompanija u Crnoj Gori”, kazao je Mulešković.

Da bi preduzetništvo u Crnoj Gori postalo stil života donosioci odluka i svi ostali akteri koji utiču na kreiranje ambijenta moraju, ističe Mulešković, dodatno, sinergijskim aktivnostima, unaprijediti poslovni ambijent da bi on bio povoljan i atraktivan za počinjanje biznisa.

“Treba dodatno raditi na stabilizaciji regulatornog okvira i propisivanju dodatnih olakšica za mlade, unaprijediti sistem finansiranja počinjanja biznisa, unaprijediti nefinansijsku podršku i nakon počinjanja biznisa, te unaprijediti sistem obrazovanja koji će se dominantno orjentisati ka praktičnim vještinama”, istakao je Mulešković.

Inertnost

Mladi danas, u većini slučajeva, ističe on, pokazuju inertnost, iskazuju velika očekivanja, a da pri tome ponekad nemaju utemeljenja.

“Mora se raditi na promjeni svijesti mladih, da i oni shvate promjene na tržištu, da je danas diploma samo preduslov za posao, a da su vještine te koje modeliraju i određuju zapošljavanje. Moraju shvatiti i oni da bez inicijative nema zaposlenja, da bez jasne vizije onoga šta žele nema budućnosti. Tako da ne možemo samo kriviti poslodavce i državu što postoji veliki broj nezaposlenih mladih, dio krivice moraju preuzeti i oni. Ne želimo da se pomirimo sa činjenicom da su naši mladi koji napuste zemlju primjeri dobre prakse, da su svi uspješni, a da su kod nas rizična grupa. Znači da potencijal postoji i da ga mi svi zajedno moramo probuditi”. poručuje Mulešković.

Unija poslodavaca, naglašava on, snažno se zalaže za promociju i podsticanje preduzetništva jer u tome vide budućnost zapošljavanja mladih.

“Preduzetništvo, porodične firme, inovativne ideje su okosnica razvoja svih ekonomija, posebno su okosnica razvoja malih ekonomija. Tako smo i pokrenuli inicijativu, kroz brojne projekte, da ova godina bude godina preduzetništva”, kazao je Mulešković.

Projekat “Mladi i nezaposleni su budućnost Crne Gore finansira Evropska unija.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *