Ramljak dobija ovlašćenja nad Mercatorom – Agrokor može i da proda slovenačku kompaniju?

Dodajte komentar

Odlukom Okružnog suda u Ljubljani cijeli Mercator “de facto” prelazi pod “Lex Agrokor”, specijalni zakon namijenjen spasavanju najvećeg hrvatskog prehrambeno-trgovačkog lanca, koji je hrvatska Vlada usvojila u aprilu ove godine.

Okružni sud u Ljubljani donio je odluku o priznavanju stranog postupka zbog insolventnosti. To je institut koji omogućava slovenački zakon o finansijskom poslovanju, postupcima zbog insolventnosti i prisilnom raspuštanju (ZFPPIPP).

To u praksi znači da je insolventnost Agrokora, većinskog vlasnika Mercatora, sud priznao kao glavni postupak, tako da će Ante Ramljak kao vanredni upravnik Agrokora imati prvu i posljednju riječ u odlučivanju o imovini tog hrvatskog koncerna u Sloveniji.

On može da upravlja Mercatorom ili po potrebi da proda Mercator ili dio njegove imovine i da kao vanredni upravnik Agrokora odluči o mjerama izvršenja i drugim mjerama za osiguranje imovine Mercatora, koje mogu ulagati njegovi, ali i Agrokorovi povjerioci na čelu s bankama, i da ima direktan pristup slovenačkim sudovima, tvrdi se u informaciji.

Ovo Agrokoru ili Ramljaku daje odriješene ruke čak i u slučaju nestanka Mercatora.

Seebiz dodaje da su u Agrokoru prvobitno planirali da Mercator pod svoje okrilje preuzme prodavnice Konzuma u Bosni i Hercegovini, koje je hrvatski maloprodajni lanac dobio u ruke Agrokorovim preuzimanjem Mercatora 2014. godine.

U Mercatoru nisu pretjerano skloni toj ideji, protive joj se i banke povjerioci, jer to shvataju kao prebacivanje Konzumovog bremena na pleća slovenačkog trgovinskog lanca. Pitanje je mogu li u Mercatoru, kog predvodi Tomislav Čizmić, tu namjeru sada da izbjegnu.

S institucijom priznanja stranog postupka zbog insolventnosti, na Ramljaka prelaze ovlašćenja zastupnika i opunomoćenika za raspolaganje Agrokorovom imovinom u Sloveniji, pa time i sa Mercatorom.

Ovo otvara nekoliko pravnih dilema. Ramljakovo preuzimanje poluga upravljanja Mercatorom bilo bi u direktnom sukobu sa “lex Mercatorom”, posebnim zakonom koji slovenačkoj vladi omogućava da u kompanijama od sistemskog značaja sa više od 6.000 zaposlenih imenuje vanrednog povjerenika.

Ovaj zadatak u Mercatoru od maja obavlja Gregor Planteu koji mora, po istom zakonu, da zaštiti društvo pred novčanim i trgovinskim tokovima u korist većinskog vlasnika. Nakon “lex Mercatora” Agrokor ne smije da daje Mercatoru instrukcije koje bi bile štetne za društvo, njegovu imovinu i kreditore.

To postavlja drugu pravnu dilemu. Po zakonu, sud može da odbaci zahtjev za prekogranično priznanje insolventnosti koji uloži strani upravnik u slučaju ako bi priznanje stranog postupka negativno uticalo na suverenost, sigurnost ili javni interes Republike Slovenije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *