Evropske zabilježile rast na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija su porasle, nastavljajući uzlazni trend od prošle nedjelje, jer se ulagači nadaju dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u plusu 0,2 odsto, nastavljajući uzlazni trend od prošle nedjelje.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,50 odsto, na 7.413 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,10 odsto, na 12.645 bodova, a pariski CAC 0,15 odsto, na 5.243 boda.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se podatku da je kineska ekonomija u drugom tromjesečju poraslo 6,9 odsto na godišnjem nivou, isto kao u prethodnom kvartalu i više od očekivanja analitičara od 6,8 odsto.

Stabilizacija druge po veličini svjetske ekonomije, nakon dužeg razdoblja usporavanja, mogla bi, između ostalog, podstaći potražnju za sirovinama, kažu analitičari.

 

Jutros su gotovo svi sektori na evropskim berzama u pozitivnom području, a najviše su, oko 1 odsto, porasle cijene akcija u rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena metala.

Pozitivno na tržišta utiče i rast cijena nafte. Prošle nedjelje je cijena barela na američkom tržištu porasla više od 5 odsto, a jutros daljih 0,2 odsto, na 46,65 dolara.

Na londonskom je tržištu barel jutros poskupio 0,3 odsto, na 49,05 dolara, nakon što mu je prošle nedjelje cijena skočila 4,7 odsto.

I na azijskim berzama cijene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio na dobitku 0,3 odsto, ojačavši šesti dan zaredom.

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas nije radilo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *