Javni izvršitelji ne mogu da naplate 743 miliona eura

1 komentar

Javni izvršitelji u Crnoj Gori uspjeli su da naplate samo 87,2 miliona eura potraživanja, dok je čak 743,1 milion ostalo neisplaćeno. Kako je konstatovano u Analizi efikasnosti funkcionisanja sistema izvršenja od oktobra 2015. do decembra 2016. godine, izvršitelji ne uspijevaju da naplate milionska potraživanja zbog nepostojanja sredstava i predmeta izvršenja na kojima bi se ono moglo uspješno sprovesti.

U ovom periodu, izvršitelji su postupali u 125.064 predmeta, od kojih su 7.192 izvršna predmeta po osnovu izvršene prijave (“I”), a 117.872 no osnovu vjerodostojne isprave (,,Iv”) i mjenice kao vjerodostojne isprave (“Ivm”).

Javni izvršitelji su za 15 mjeseci imali u radu “1 predmete po kojima je trebalo da naplate 380.430.797 eura. Uspjeli su da naplate 65.406.091 euro, pa stopa naplate (odnos iznosa naplaćenog prema ukupnom iznosu potraživanja) iznosi samo 17,19 odsto.

Ovi podaci ukazuju na potrebu povećanja stope naplate potraživanja u “I” predmetima. Treba imati u vidu da kod javnih izvršitelja postoji veliki broj izvršenih predmeta sa ogromnim iznosima potraživanja, koji premašuju milion eura i koji su objektivno nenaplativi zbog nepostojanja sredstava i predmeta izvršenja na kojima bi se izvršenje moglo uspješno sprovesti. I pored činjenice da potraživanje iz tih predmeta već duže vrijeme nije naplativo, ti predmeti i dalje su aktivni, jer izvršni povjerioci ne žele da povuku predlog za izvršenje poslije neuspjelih pokušaja naplate, a što u značajnoj mjeri opterećuje rezultate rada javnih izvršitelja i negativno utiče na cjelokupnu sliku efikasnosti sistema izvršenja konstatuje se u izvještaju.

Navodi se da se u 965 predmeta izvršenje sprovodi namirenjem u rate, u 636 odlučuje sud po prigovoru protiv odluke javnog izvršitelja, dok u 12.081 predmet izvršenje nije moguće sprovesti zbog nepostojanja sredstava na računu, pokretnih stvari i nepokretnosti i slično.

Što se tiče dužine trajanja postupka u predmetima u kojima je potraživanje naplaćeno 100 odsto, može se konstatovati da je 11.750 predmeta riješeno do tri mjeseca, 12.148 za šest mjeseci, 12.328 do devet mjeseci, 12.464 do 12 mjeseci, dok je u najmanjem broju predmeta, samo njih 262, naplata potraživanja trajala preko jedne godine piše u analizi o efikanosti izvršenja.

Javni izvršitelji u tom periodu radili su na 117.872 “Iv” i “Ivm” predmeta. Ukupan iznos potraživanja u tim predmetima iznosio je 449.926.142 miliona, od čega je naplaćeno svega 21.841.756, pa stopa naplate iznosi samo 4,85 odsto.

U daleko najvećem broju slučajeva kod neriješenih predmeta 81.062 ili 91,5 odsto od ukupnog broja, izvršenje nije moguće sprovesti iz objektivnih razloga: nepostojanje sredstava na računu izvršnog dužnika, pokretnih stvari i nepokretnosti, na koje javni izvršitelj ne može da utiče. Može se konstatovati da u ukupnom broju neriješenih ,,Iv i ,,Ivm predmeta koji se nalaze u radu koj javnih izvršitelja, visok procenat zauzimaju oni predmeti u kojima izvršenje nije moguće sprovesti iz objektivnih razloga piše u analizi.

Dan

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ali, ovo jeste prihvatljiv rezultat (17.19%) jer izvrsiteljske aktivnosti su sredstvo nuzde/ prinude/ sudskog naloga a ne normalnog poslovnog odnosa i stabilnih povjerilacko-duznickih odnosa u privrednom sistemu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *