Dow na novom rekordu nakon rasta sektora maloprodaje

Akcije na Wall Street-u zabilježile su skok na jučerašnjem trgovanju podržane sektorom maloprodaje.

Akcije maloprodajnog lanca Target skočile su 4,8% nakon što je kompanija saopštila da očekuje “blago povećanje” prodaje u drugom kvartalu, te da će profit biti blizu gornjeg raspona prognoziranog rezultata. Dow Jones je zabilježio novo rekordno zatvaranje na 21.553,1 poen, nakon rasta od 0,1%, a najveći doprinos dali su Wal-Mart, Goldman Sachs i Apple. Indeks S&P 500 dodao je 0,2% na 2.447,8 poena, dok je indentičnu pozitivnu promjenu registrovao Nasdaq koji je trgovanje okončao na 6.274,4 poena.

Guvernerka Jelen juče je nastavila dvodnevno svjedočenje pred Kongresom, ostavivši pozitivan utisak na investitore. Ona je ponovila da će Fed nastaviti graduelno podizanje kamata, dodajući da će centralna banka “relativno brzo” početi da se oslobađa portfelja obveznica vrijednog 4,5 biliona USD.

Evropske akcije uglavnom su trgovanje okončale laganim rastom vrijednosti, uz najveći doprinos telekomunikacionog sektora. Njemački DAX dobio je na vrijednosti 0,1%, francuski CAC je porastao 0,3%, dok je britanski FTSE zabilježio neznatan pad vrijednosti. Nafta je i juče zabilježila rast nakon izvještaja da se uvećava tražnja za ovim energentom na dva najveća tržišta – kineskom i američkom. Američki WTI je porastao 1,3% na 46,08 USD po barelu, dok je evropski Brent skočio 1,3% na 48,4 USD po barelu.

Check Also

Apple Irskoj počeo počeo da vraća 13 milijardi poreza

Tehnološka kompanija Apple postigla je ugovor s irskom Vladom da će za nekoliko nedjelja početi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *