Žele da odlože privatizaciju NLB do 2020. godine

1 komentar

Slovenija se nada da će dobiti odobrenje Evropske komisije da do kraja 2020. odloži privatizaciju NLB banke, rekao je Rojtersu upućeni izvor. Slovenija se obavezala da proda 50 odsto banke ove godine, a još 25 odsto 2018. kako bi dobila odobrenje EK za državnu pomoć dodijeljenu NLB 2013.

Izvor Rojtersa navodi da NLB, koja posjeduje banke i u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovo i Makedoniju, vjerovatno neće biti dopuštena bilo kakva preuzimanja dok je u vlasništvu države.

Do 31. decembra ove godine, Vlada Slovenije moraće da bar prepolovi vlasništvo u NLB grupi, a kako su ranije saopštili iz slovenačkog Ministarstva finansija, učiniće sve što je u njihovoj moći da spriječe prodaju kompanija u vlasništvu NLB na Balkanu, a gdje posluju banke u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i BiH.

Slovenija mora, u skladu sa obavezama prema Evropskoj komisiji, preuzetim u zamjenu za državnu pomoć 2013. godine, da udio u vlasničkoj strukturi NLB-a smanji, gdje je stopostotni vlasnik. Dinamika podrazumijeva da do 31. decembra ove godine, vlasništvo bude bar 50 odsto, a predviđena je prodaja i još 25 odsto plus jedna akcija krajem 2018. godine.

“Ako Slovenija do kraja 2017. godine ne proda najmanje polovinu vlasništva NLB-a, povjerenik postavljen od Evropske komisije, u skladu sa odlukom o državnoj pomoći iz 2013. godine, može da proda neke od kompanija u vlasništvu NLB na Balkanu. Ministarstvo finansija je zbog toga već krenulo u pregovore sa Evropskom komisijom s ciljem pronalaženja odgovarajućih rješenja. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da očuvamo NLB kao snažnu regionalnu bankarsku grupaciju”,kayali su  u Ministarstvu finansija Slovenije.

Koje kompanije u vlasništvu NLB bi mogle da budu prodate u skladu sa odlukom Evropske komisije o državnoj pomoći u ovom trenutku, u Ministarstvu finansija Slovenije, nisu mogli da otkriju.

Privatizaciju NLB-a Slovenija je dogovorila s Evropskom komisijom prije četiri godine, nakon što je najveća slovenska banka dokapitalizovana budžetskim sredstvima. Slovenija je banku koja je u stoprocentnom državnom vlasništvu zbog državne pomoći u proces njene sanacije, kad je dokapitalizovala sa 2,7 milijardi eura, trebalo da privatizuje tako da država zadrži 25 odsto akcija, a ostalo proda inicijalnom javnom ponudom (IPO), i to u dvije faze: 50 odsto do kraja ove i još 25 odsto plus jedna akcija do kraja iduće godine.

Vlada je međutim postupak zaustavila, pravdajući se time da odgovarajuća minimalna cijena akcije NLB nija adekvatna, a kao rizik navela je i pitanje deviznih depozita u Hrvatskoj.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Znaci povjerenik ce se najprije osloboditi najnepotrebnijeg dijela grupe, tj NLB Montenegrobanke. Dragi radnici, spremajte se za iskustvo Addiko banke i kresanje broja radnih mjesta makar za polovinu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *