Pregled štampe za 13. jul: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Da uplate deset odsto duga ili će im ukinuti reprogram

Poreska uprava pozvala je obveznike koji još nijesu uplatili jednokratnu ratu od 10 odsto u skladu sa rešenjima o reprogramu, da to urade kako im reprogram ne bi bio ukinut. Iz PU je saopšteno da je obaveza jednokratne uplate u prethodnih pet dana dospjela za 4.564 poreskih obveznika.

Zajednički prostor za brži put u EU

Lideri regiona podržali su juče na samitu u Trstu višegodišnji Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor na zapadnom Balkanu (MAP). Sekretarijat Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) dobio je zadatak da, uz CEFTA-u zaduženu za područje slobodne trgovine, redovno informiše samite u okviru Berlinskog procesa o ostvarenom napretku u sprovođenju mjera utvrđenih MAP-om.

Teško je sarađivati sa nestručnim direktorima

Plantaže pokušavaju da pitanje mnogobrojnih nepravilnosti u svom poslovanju prenesu na “neiskustvo revizora”, umjesto da budu zahvalni što im je ukazano na propuste koje treba što prije otkloniti, kazao je ovlašćeni revizor i glavni partner u HLB Mont Audit Đorđije Rakočević.

Dnevne novine

Turistički projekti realizuju se po planu

Većina projekata iz oblasti turizma realizuje se u skladu sa ugovorenom dinamikom i investicionim programima, ocijenjeno je na sjednici Vlade, održanoj u srijedu.

Porasle cijene struje, gasa, vode i stanovanja

Mjesečna inflacija u junu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 0,6 odsto, pokazuju podaci Monstata. Potrošačke cijene su u odnosu na isti mjesec prošle godine bile u prosjeku više 2,4 odsto.

Počela javna rasprava

Ministarstvo ekonomije pozvalo je zainteresovane da se uključe u javnu raspravu o Nacrtu zakona o privrednim društvima, koja je počela u srijedu.

Dan

Nije kriv revizor, nego nestručan kadar

Ovlašćeni revizor i glavni partner prof. dr Đorđije Rakočević oglasio se u ime “HLB Mont audit d.o.o. nakon što je “Dan 11. jula objavio tekst “U vinu je istina. U tom tekstu je, pored navoda GP URA, kao podnosilaca krivične prijave protiv izvršne i finansijske direktorice “Plantaža Verice Maraš i Davorke Kodžulović, zbog, kako su naveli, lažiranja finansijskih iskaza, objavljeno i reagovanje “Plantaža. Rakočević navodi da je ta revizorska kuća radila reviziju finansijskih izvještaja i da su u tekstu iznijete neistine.

Montenegro bonus izgubio licencu za naftu

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) oduzela je državnom preduzeću Montenegro bonus licencu za obavljanje djelatnosti skladištenja naftnih derivata koja je važila do 2. novembra 2019. godine.

Opština Ulcinj u Tetra sistemu

Kompanija Vajrles Montenegro uključila je u digitalni radio sistem Tetra i Komunalnu policiju Opštine Ulcinj, saopšteno je iz te komapnije.

Pobjeda

Loše firme ne mogu računati na evropske kamate

Set izmjena zakona o bankama, o sanaciji banaka, o finansijskom lizingu, faktoringu, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima, koje je pripremila Centralna banka, uspon privrednih aktivnosti kako iz domaće akumulacije, tako i inostranim investicijama, dovešće do kvalitetnijeg rangiranja Crne Gore na OECD listi i Doing business, ali i do smanjenja kamatnih stopa u plasmanima, što posebno tangira privrednike.

Cigarete skuplje od 1. avgusta

Vlada je juče objavila Predlog zakona o akcizama, kojije usvojen na prethodnoj sjednici, a u kojem se kaže da će akciza na cigarete ipak biti povećana 1. avgusta sa 24 eura na 1000 komada na 30 eura. To će važiti do kraja ove godine, kada se ova specifična akciza povećava na 40 eura. Proporcionalna akciza će se smanjiti sa 35 na 32 odsto.

Od Si densa očekuju 172 miliona prihoda

Vladaje juče podržala Festival Si dens, koji je za tri prethodne godine posjetilo 200.000 ljudi sa 200.000 eura i dala dozvolu za početak pripremnih radova na Mamuli.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *