Fed: Kamate će postepeno da rastu

Dodajte komentar

Predsjednica američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Dženet Jelen izjavila je da i dalje očekuje samo “postepeno” povećanje kamatnih stopa.

Kamate će se postepeno povećavati budući da američka ekonomija jača, a zaposlenost raste.

Jelen je, u obraćanju američkom Kongresu, rekla i da Fed planira da ove godine počne sa smanjenjem svog programa kupovine obveznica, prenosi agencija AP.

Predsjednica Feda je ukazala na niz ohrabrujućih faktora u ekonomiji SAD, kao što su snažan rast zapošljavanja i rastuće bogatstvo domaćinstava, što bi, kako je ocijenila, trebalo da podigne privredni rast u naredne dvije godine.

U pripremljenom govoru pred Kongresom, Jelen je ponovila da se stanje američke ekonomije dovoljno popravilo i da joj više nije potrebna vanredna podrška centralne banke koja je aktivirana 2008. godine, nakon izbijanja finansijske krize.

Za nedavno usporavanje inflacije, Jelen je okrivila privremene faktore, ali je naglasila da zvaničnici Feda pomno prate razvoj situacije kako bi osigurali da se godišnja stopa inflacije približi ka cilju od 2,0 odsto.

Brojni ekonomisti vjeruju da će Fed, koji je od decembra prošle godine tri puta povećao kamate, još jednom u ovoj godini podići kamate, navodi američka agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *