Poljski OTL bi mogao da poveća udio u Luci Rijeka

Dodajte komentar

Poljski OT Logistics mogao bi biti glavni kandidat za kupovinu 11,75 odsto državnog udjela Luke Rijeka, čime bi postao njen najveći pojedinačni dioničar, prenijeli su juče hrvatski mediji.

Upravni savjet Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) je krajem juna donio odluku o prodaji 11,75 odsto dionica Luke Rijeka kroz blok transakciju na Zagrebačkoj berzi.

Riječ je o 1.584.124 dionica Luke Rijeka nominalne vrijednosti nešto veće od 63,36 miliona kuna, koje su u vlasništvu države (6,56 odsto), CERP-a (0,002 odsto), Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje (1,59 odsto) i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (3,6 odsto).

Postupak prikupljanja obavezujućih ponuda počeće objavom javnog poziva u kojem će CERP odrediti minimalnu cijenu po dionici, koja ne može biti niža od 48 kuna.

Kada se prikupe ponude, Upravni savjet CERP-a će odlučiti o najpovoljnijoj ponudi i donijeti odluku o izvršenju blok transakcije sa odabranim kupcem.

Javni poziv još nije objavljen, a analitičari investicionog društva InterCapital ističu da je hrvatsko tržište kapitala na ovu vijest reagovalo povećanjem cijene dionica Luke Rijeka u ponedjeljak za 2,1 odsto, na 48 kuna po dionici.

Iz InterCapitala pritom podsjećaju da je OTL drugi po veličini dioničar Luke Rijeka, s vlasničkim udjelom od 20,81 odsto, te da bi taj najveći poljski lučki operater mogao biti i glavni kandidat za kupovinu dionica koje prodaje država.

OTL je bio i jedini ponuđač za kupivunu 31 odsto Luke Bar ali je tender poništen.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *