Kako da odgovorite na pitanje: „Zašto želite da promijenite posao?“

Kada imate posao, ali i te kako niste zadovoljni i pod hitno želite da promijenite radno mjesto, na razgovoru za posao će vas, skoro pa sigurno, pitati zašto želite da promijenite posao. Na ovo pitanje bi trebalo da imate pripremljen „diplomatski“ odgovor, jer je lako da se spetljate, i započnete tiradu po svom poslodavcu, što ne izgleda i ne zvuči ni malo lijepo. U tim trenucima teško je ostati pozitivan, a to je vrlo bitno za razgovor za posao.

Naravno, postoji nešto (ili više stvari) što vam na trenutnom poslu uopšte ne odgovara, nešto što vam se ne dopada, inače ne biste tražili novi posao. Ali, ako biste bili potpuno otvoreno i iskreni, rekli biste da vam je šef tiranin ili da je posao dosadan, a kolege zabušanti. U tom slučaju, potencijalno poslodavac mogao bi da se zapita da možda vi niste problem, ili da ste suviše razmaženi i nezahvalni, i da li će isto tako biti i na sljedećem poslu.

Prema veteranki u ljudskim resursima Toni Tompson, postoji mnogo načina da iskreno odgovorite na ovo pitanje a da u isto vrijeme ne budete suviše mračni. Tompsonovana je na čelu HR-a na sajtu za zapošljavanje „The Muse“ i za Business Insider je dala primjer uspešnog odgovora na ovo pitanje:

„Recimo da imate sjajne sposobnosti i vještine koje ne možete da iskoristite na trenutnom poslu, jer je za to zadužen neko drugi, ili vam kompanija ne daje dovoljno prostora i prilika da se razvijate i pokažete šta sve možete… Ovo je savršeno valjan razlog zašto tražite mogućnosti u nekoj drugoj kompaniji.“

Te sjajne sposobnosti možete da konkretizujete u zavisnosti od toga u čemu ste dobri i od oblasti u kojima želite da napredujete.

Ovo je odličan razlog jer na taj način izbjegavate pominjanje svih mračnih strana vašeg (trenutnog ili bivšeg) posla ili kolega, što kod potencijalnog poslodavca ostavlja loš utisak o vama, a ne o pominjanoj kompaniji.

Check Also

Box office: Najgledaniji filmovi u SAD tokom protekle sedmice (09.02. – 15.02.2018.)

Kolone označavaju mjesto, naziv filma, zaradu prošle nedjelje, zaradu ukupno i nedjelju prikazivanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *