Arapi novim potezom potopili cijene nafte

Dodajte komentar

Cijena nafte je pala u Njujorku, anulirajući ranije dobitke, pošto je proizvodnja Saudijske Arabije prošlog mjeseca porasla iznad kvote dogovorene sa OPEK-om.

Cijena naftnih fjučersa je oslabila za 1,0 odsto nakon što je prethodno zabilježila rast od 1,2 odsto, izvještava agencija “Blumberg”.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u avgustu trgovana je u 12:36 sati po londonskom vremenu na nivou od 43,93 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, što je pad za 46 cijenti. Ukupan obim trgovanja bio je oko 44 procenta iznad 100-dnevnog prosjeka.

U ponedjeljak je WTI nafta ugovarana u porastu za 17 centi, na 44,40 dolara, oporavljajući se od prošlonedjeljnog gubitka.

Sjevernomorska nafta “brent” za dostavu u septembru oslabila je za 48 centi, na 46,40 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon što je juče zabilježila rast cijene od 17 centi, na 46,88 dolara.

Saudijska Arabija je obavijestila OPEK da je u junu povećala proizvodnju za 190.000 barela dnevno, na 10,07 miliona, što je iznad limita od 10,05 miliona barela postavljenog prošle godine, izjavio je jedan izvor upoznat sa dešavanjima, navodi “Blumberg”.

Analitičar u kompaniji “Goldman Saks”, Demijan Kurvlen, ocjenjuje da bi nafta mogla da padne ispod 40 dolara za barel, ukoliko ne dođe do kontinuiranog smanjenja zaliha i broja bušotina, dok bi dokazi o daljim aktivnostima OPEK-a mogli da pomognu oporavak cijena.

Zalihe nafte u SAD-u su i dalje za preko 100 miliona barela iznad petogodišnjeg prosjeka, a prema procjeni kompanije “JP Morgan Čejs”, američka proizvodnja iz škriljaca može se dodatno povećati dok god su cijene oko nivoa od 45 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *