Do 5 600 radova na kontroli: Počinje upotreba softvera protiv plagijarizma

Upotreba softvera protiv plagijarizma počeće tokom jula mjeseca na svim fakultetima, a na kontroli će se naći do 5 600 podnesaka, saopšteno je na današnjoj prezentaciji pomenutog iThenticate softvera.

Kako su istakli iz Ministarstva prosvjete, na redu je obuka predstavnika ustanova visokog obrazovanje za korišćenje softvera, kao i potpisivanje pojedinačnih ugovora o licenci sa svim ustanovama, kao krajnjim korisnicima, koji će same definisati procedure primjene.

“Planirano je da ovo bude završeno tokom jula, nakon čega će softver početi da se koristi”, kazali su oni.

Predstavnica Direktorata za visoko obrazovanje Biljana Mišović istakla je da je definisanje posljedica za one koji plagiraju radove na ustanovama, baš kao i sami proces utvrđivanja.

“Dakle, ustanova je autonomna u tom dijelu jer je riječ o pitanju akademske prirode”, istakla je ona.

Softver protiv plagijarizma je nabavljen od američke kompanije Turnitin LLC na dvije godine a kroz projekat Ministarstva prosvjete u saradnji sa Svjetskom bankom. U skladu sa potrebama, njime će biti obuhvaćene sve obrazovne ustanove u Crnoj Gori.

Softver iThenticate omogućiće ustanovama visokog obrazovanja pristup najpoznatijim svjetskim bazama podataka otvorenog i zatvorenog tipa, iz svih oblasti, u cilju sveobuhvatne provjere radova.

Check Also

Koliko najveće svjetske kompanije zarađuju po sekundi

Jeste li se ikad zapitali koja kompanija zarađuje najviše novca na svijetu? Title max je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *