Rivijeru nude za 7,9 miliona, dugovi znatno veći

Dodajte komentar

Nadmetanje potencijalnih kupaca hotela Riviera u Njivicama, austrijska kreditorska institucija „HETA ASSET RESOLUTION AG”, najavila je za 11. jul u kancelariji javne izvršiteljke Jasminke Bajović u Herceg Novom. Imovina je procijenjena na 7 miliona 950 hiljada eura.

HETA je osnovni hipotekarni povjerilac prema kojoj dug iznosi 11.667.387,46 EUR. Ujedno, ona je povjerilac prema kojoj Riviera ima najveća dugovanja. Eventualnom prodajom objekta, HETA će namiriti samo dio dugovanja, budući da je dugovanje veće od procijenjene vrijednosti hotela. Ostatak bi se nadoknadio prodajom hotelskog mobilijara.

Osim HETE, postoji još desetak firmi prema kojima Riviera ima dugovanja, koja u prosjeku iznose između 1000 i 2000 eura, kazali su Radiju Jadran iz kancelarije javne izvršiteljke Jasminke Bajović.

Bitno je napomenuti da se u ovom izvršnom postupku prodaju samo objekti, koje su u vlasništvu dužnika, jer je zemljište samo dato na korišćenje.

“Interesenata za kupovinu ima, ali koliko su ozbiljni znaće se na dan prve javne prodaje, s obzirom da su ponuđači koji žele učestvovati u postupku prodaje dužni uplatiti jemstvo na žiro račun javnog izvršitelja u iznosu od 10% utvrđene vrijednosti nepokretnosti. Ukoliko se nepokretnosti ne prodaju na ročištu za prvu javnu prodaju javni izvršitelj će zakaziti drugu prodaju u skladu sa zakonom predviđenim uslovima. Ukoliko se ni na drugoj prodaji nepokretnosti ne prodaju, zakazaće se treća”, pojašnjavaju dalje u kancelariji javne izvršiteljke.

Radnici Riviere ostali bez posla, ali još im teče radni staž

Na drugoj strani, su i potraživanja devet radnika hotela, kojima od oktobra prošle godine nijesu uplaćivani porezi i doprinosi, a od januara ove godine ni mjesečne zarade. Oni su zbog toga pokrenuli sudski postupak u Osnovnom sudu u Herceg Novom. Međutim, s obzirom da je postupak u toku, dok ne bude okončan, radnici neće moći da se naplate, pojašnjava za Radio Jadran njihov advokat, Petar Zloković.

Angažovan je vještak finansijske struke koji trenutno radi na utvrđivanju dugovanja radnicima, pa u ovom trenutku još nije poznato o kojoj je sumi riječ.

“Nas se, u principu, ne tiče prodaja hotela, jer svaki budući vlasnik je pravni sljedbenik prethodnog i preuzima njegove obaveze. Dužan je da ispoštuje sudsku odluku, za koju ne znam kakva će biti. Ja se nadam da će biti u korist radnika i da će se svakom isplatiti onoliko koliko odredi vještak, a budući vlasnik je dužan da to isplati. Nemam nikakve sumnje da će radnici naplatiti ono što im se duguje”, uvjeren je Zloković.

Iako je devet radnika Riviere u martu vlasnik poslao kući, “jer nema posla ni para”, njima i dalje teče radni staž, jer nijesu dobili rješenja o prestanku radnog odnosa. Prvo ročište po tužbi radnika prema poslodavcu zakazano je odmah dan nakon prvog javnog nadmetanja, odnosno 12. jula u 13 h.

“Ne znam da li će finansijski vještak završiti vještačenje do 12-og, ali računam da bi se prvostepeni postupak mogao okončati do septembra. Mjeseci idu, radnici su zvanično zaposleni, jer nijesu dobili otkaze. Novi vlasnik naravno njima može dati otkaze, ali po proceduri. Ako ispoštuje proceduru, može sa njima raskinuti radni odnos”, zaključio je Zloković.

Podsjetićemo da hotel od oktobra prošle godine ne radi, u funkciji je samo kupalište o kojem brigu vode uglavnom radnici koji tokom prijepodneva dežuraju ispred objekta, a radnici “Čistoće” trebalo bi po dogovoru s Morskim dobrom da odvoze smeće najmanje tri puta semdično, morskim putem. Zdanje je neobezbijeđeno, otvoreno, nestao je dobar dio hotelskog mobilijara.

Radio Jadran

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *