Cijene nafte pale šesti put u sedam nedjelja

Dodajte komentar

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice ponovno pale, već šesti put u posljednjih sedam nedjelja, jer su ulagače zabrinuli podaci o rastu proizvodnje u SAD-u i najvećem nivou izvoza OPEC-a u ovoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 2,5 posto, na 46,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,9 posto, na 44,23 dolara.

Pad cijena posljedica je daljeg rasta proizvodnje u SAD-u. nedjeljni podaci američke vlade pokazali su da je proizvodnja nafte prošle nedjelje porasla jedan posto, na 9,34 miliona barela dnevno, nakon blagog pada nedjelju dana prije.

Uz to, kompanija Baker Hughes objavila je da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošle nedjelje porastao za njih sedam, na 763, najviše od marta 2015. godine.

No, to nije toliko iznenadilo ulagače koliko procjene Reutersa da je OPEC-ov izvoz u junu porastao na najviši nivo u ovoj godini.

“Nastavlja se neumorni trend rasta ponude”, kaže Matt Smith, direktor u analitičkoj kompaniji Clipperdata, koji navodi da je izvoz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u junu bio za 2 miliona barela dnevno veći nego u istom periodu prošle godine.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *