Amerika optužila bivšeg direktora “Audi”-a zbog varanja sa softverom za emisiju gasova

Dodajte komentar

Američke vlasti optužile su Giovannija Pamija, bivšeg izvršnog direktora “Volkswagen”-ovog luksuznog brenda “Audi”, za davanje naloga za programiranje dizelskih motora za varanje na testovima emisije gasova.

Pamio, italijanski državljanin, optužen je da je bio vođa zavjere u skandalu, koji je “Volkswagen” koštao više od 20 milijardi dolara kazni i troškova na ime sudskih nagodbi. On je sedmi bivši zaposleni VW-a optužen u slučaju, koji istražuju (FBI) i jedinica Agencije za zaštitu životne sredine zadužena za borbu protiv kriminala. Jednom od zaposlenih bi kasnije ovog meseca trebala bi biti izrečena kazna, dok je drugi u pritvoru u SAD. U ovoj aferi je optuženo još četvoro njemačkih državljana.

“Volkswagen” je priznao da su vozila marke VW, “Porsche” i “Audi” sa dvolitarskim i trolitarskim dizelskim motorima programirani da uključe kontrolu emisije štetnih plinova tokom vladinih testiranja vozila na pokretnoj traci i da je isključe tokom vožnje na otvorenom putu. Taj program je funkcionisao godinama prije nego što je otkriven prilikom testova, koje je sproveo Univerzitet u Zapadnoj Virginiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *