Nacionalni biro osiguravača: Na vrijeme registrujte vozilo

Dodajte komentar

Uprava policije MUP-a Crne Gore i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore – NBOCG poslednje 3 godine realizuju, dva puta godišnje, kampanju „Stop neregistrovanim vozilima”. Uprava policije je analitičkim praćenjem stanja u oblasti saobraćaja i poređenjem podataka o broju registrovanih vozila u odnosu na prethodnu godinu, došla do saznanja o povećanju broja neregistrovanih vozila koja učestvuju u saobraćaju, a čiji vlasnici nijesu podnijeli zahtjev za registraciju vozila u zakonskom roku. Po podacima udruženja „Nacionalni biro osiguravača Crne Gore“, na području Crne Gore se i dalje u saobraćaju upotrebljava veliki broj vozila, iako nijesu registrovana ili im je isteklo vrijeme važenja saobraćajne dozvole. Naročito u drugoj polovini godine došlo je do povećanja broja saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno od vozila neregistrovano, što je naročito karakteristično za sjeverne opštine.

U cilju sprečavanja učešća u saobraćaju neregistrovanih vozila i vozila kojima je isteklo vrijeme važenja saobraćajne dozvole, Uprava policije u saradnji sa Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore, realizovala kampanju pojačane kontrole saobraćaja na putevima u periodu od 19.06. do 03.07.2017, kada je distribuirano 20.000 flajera od strane pripadnika saobraćajne policije. Tokom represivnog dijela kampanje, službenici saobraćajne policije su izdali 735 prekršajnih naloga, podnijeli 46 prekršajnih prijava i oduzeli 206 pari registarskih tablica.

Od Borisa Šabana, izvršnog direktora NBOCG, saznajemo da ova kampanja ima za cilj ukazivanje građanima na važnost registrovanja vozila. Neregistrovana vozila po pravilu nisu tehnički ispravna, te je njihova upotreba u saobraćaju čest uzrok saobraćajnih nezgoda.

“Takođe, korisnici ovih vozila ne posjeduju polisu obaveznog osiguranja u saobraćaju za štete pričinjene trećim licima. Ovo znači da oštećena lica, u slučaju štete koju prouzrokuje neosigurano ili vozilo, naknadu štete ostvaruju iz sredstava Garantnog fonda, koji posluje u okviru NBOCG, a osnovan je radi ekonomske zaštite putnika u javnom saobraćaju i trećih oštećenih lica, u slučajevima kada je šteta pričinjena upotrebom neosiguranog prevoznog sredstva. U praksi, sredstva Garantnog fonda se najčešće koriste za naknadu štete oštećenim licima prouzrokovanu upotrebom motornog vozila za koje nije bio zaključen ugovor o obaveznom osiguranju u saobraćaju (polisa osiguranja koja se dobija prilikom registracije vozila)”, zaključuje Šaban.

Uprava policije i NBOCG apeluju na sve vozače da budu savjesni i na vrijeme registruju svoja vozila, čime će preduprijediti neželjene posledice saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom i time zaštititi svoj budžet od eventualnih kazni i trškova sudskih postupaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *