“Tvrdi Bregzit” koštao bi finansijski sektor 49 milijardi dolara

Dodajte komentar

Britanija će izgubiti status najvećeg finansijskog centra u Evropi ako ne zadrži otvorene granice za specijalizovane radnike, ako ne poboljšava infrastrukturu i ne širi veze sa privredama u usponu, navodi britanski Siti u izvještaju objavljenom danas.

U izvještaju najsnažnije britanske finansijske lobi grupacije piše da bi kontinentalna Evropa na kraju mogla da postane poželjnija destinacija za banke, osiguravajuće kuće i fondove za upravljanje imovinom, budući da oni preseljavaju poslovanje kako bi sačuvali pristup jedinstvenom tržištu EU, prenosi agencija Rojters.

Iako kompanije mogu u početku da krenu sa preseljavanjem malog broja poslova u Evropu, to bi moglo da počne da se ubrzava kad budu istekli zakupi imovine, kad se obave revizije poslovanja ili kad troškovi kapitala postanu neekonomični, ocjenjuje se u izveštaju.

“Napuštanje Velike Britanije moglo bi postepeno da erodira ‘efekat klastera’ finansijskog ekosistema, uz opasnost da serija malih preseljenja dovede do preokreta u tom ekosistemu”, navodi se u dokumentu od 83 stranice.

Obezbjeđivanje povoljnog sporazuma za sektor finansijskih usluga u pregovorima o Bregzitu jedan je od najvećih izazova za britansku vladu, jer je to njen najveći izvozni sektor i najveći izvor prihoda od poreza na dobit pravnih lica, smatraju finansijski eksperti u Sitiju.

Britanska finansijska industrija bi, prema nekim procjenama, mogla da izgubi do 38 milijardi funti (49 milijardi dolara) prihoda u takozvanom “tvrdom Bregzitu”, koji bi ograničio njen pristup jedinstvenom tržištu EU.

U izvještaju se navodi da vlada mora da obezbijedi preduzećima da regrutuju radnike kako bi popunili nedostatak specijalizovanih kadrova i da pojednostavi proces dobijanja viza.

Bregzit je već otežao privlačenje ljudi u Britaniju, a vlada uvodi mjere kojima useljavanje u zemlju čini još restriktivnijim i skupljim, piše u dokumentu.

Kako se precizira, troškovi angažovanja zaposlenog na temelju petogodišnje vize porasli su za 250 odsto, na 7.000 funti tokom prošle godine, prenosi Rojters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *